Izvor: eKapija | Nedjelja, 27.09.2020.| 09:55
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RMU Banovići će novim investicijama u transportni sistem uvećati poizvodnju uglja i do 600.000 tona

Rudnici mrkog uglja Banovići u ranijem periodu ušli su u velike investicije, što je zahtijevalo i kreditna zaduženja. Upravu koja je na čelo preduzeća došla početkom godine zateklo je zaduženje od 50 mil KM, te dodatno potpisani ugovori iz 2019. od oko 20 mil KM. No, ta finansijska sredstva za ugovore nisu osigurana, što je novoj Upravi stvorilo teret.

- U tu svrhu imamo pregovore sa nizom banaka, nadam se da ćemo uspješno završiti te pregovore i da će se investicija dovesti do kraja - kaže Ibrahim Demirović, v.d. izvršni direktor za ekonomske poslove RMU Banovići.

Radi se o investiciji za odlagač za transportni sistem, te vezni transporter na Površinskom kopu Turija koji se realizuje sa firmom TTU Energetik. Kada se iznađu sredstva i realizuje ovaj projekat, proizvodnja uglja će biti povećana za 500 do 600.000 tona.

Nova Uprava je u šest mjeseci 2020. godine ostvarila pozitivno poslovanje, zahvaljujući dobrim potezima direktora i mjerama uštede, navodi Demirović.

- Mi očekujemo da ćemo najmanje biti pozitivni 2 mil KM ako ovako nastavimo, sa ovakvim potezima štednje i pametnim ulaganjima u nove projekte - ističe on.

Ukoliko bi poslovanje bilo takvo, otvoriće se vrata za nove investicije u 2021. za koju će Plan poslovanja izraditi Uprava do kraja tekuće godine.

- Rudnik Banovići jedan od najuspješnih rudnika u FBiH bi nastavio pozitivnu priču u narednih 10 do 15 godina sa zaokruženjem ove investicije transportnog sistema odnosno povećanjem proizvodnje u vrijednosti 500-600.000 tona na godišnjem nivou sa ovim transportnim sistemom - rekao je Demirović.

Demirović ističe da će uložiti sve napore kako bi održali likvidnost, osigurali proizvodni proces i stvorili pozitivne efekte u vidu investicija, zaposlenosti i razvoja preduzeća.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.