Izvor: eKapija | Nedjelja, 27.09.2020.| 13:19
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Fitch potvrdio rejting Srbije, stabilni izgledi za rast

(Foto: NicoElNino/shutterstock.com)
Rejting agencija Fitch potvrdila je u izvještaju ocjenu kreditnog rejtinga Srbije na nivou od BB+ i zadržala stabilne izglede za njegovo dalje povećanje, saopštilo je Ministarstvo finansija Srbije.

Fitch u izvještaju navodi da je potvrdu kreditnog rejtinga, prije svega, podržao dobar ekonomski rezultat Srbije, kako prije početka pandemije, tako i u toku krize izazvane pandemijom korona virusa, kao i da se očekuje brz oporavak od šoka izazvanog krizom, zahvaljujući odgovarajućim ekonomskim i fiskalnim mjerama podrške privredi i građanima Srbije.

- Ovo je još jedna potvrda da smo se na pravi način izborili sa krizom koja je izazvana pandemijom koronavirusa. Ekonomskim paketom od 5,8 mlrd EUR, što je 12,5% našeg BDP-a, nalazimo se među zemljama u Evropi, ali i svijetu, koje su bile najizdašnije prema privredi u odnosu na veličinu svoje ekonomije – rekao je ministar finansija Siniša Mali.

U izvještaju se navodi da je usljed uspješne makroekonomske politike, koja se sprovodila tokom posljednjih godina, uz podršku saradnje sa MMF-om kroz Instrument za koordinaciju politike, fiskalne konsolidacije, niske inflacije, visokih deviznih rezervi i likvidnosti budžeta, Republika Srbija u krizu ušla znatno spremnija i sa dobro uravnoteženim finansijama, te da je uprkos krizi stvoren dobar osnov za održiv privredni rast.

Prema ocjeni ove agencije, Republika Srbija će već u 2021. godini ostvariti značajan privredni rast od čak 5,2%.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.