Izvor: Glas Srpske | Nedjelja, 27.09.2020.| 08:36
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nova prodaja Fabrike šećera Bijeljina zakazana za 2. novembar - Početna cijena imovine ovog puta nije određena

(Foto: facebook.com)
Novi Odbor povjerilaca bijeljinske Fabrike šećera u stečaju odlučio je u petak, 25. septembra, da ponovo oglasi prodaju imovine ovog nekadašnjeg strateškog preduzeća, a licitacija će, kako je najavljeno, biti održana 2. novembra.

Prema riječima stečajnog upravnika Šećerane Nebojše Matića, poslije 14 neuspješnih prodaja imovine stečajnog dužnika, novi odbor je odlučio da ponovo "testira" tržište.

- Ako 2. novembra bude izabran novi vlasnik, prekida se stečajni postupak nad Fabrikom šećera i ona će moći da počne sa radom. Novi vlasnik će onda odlučiti šta i kako dalje - objasnio je Matić za Glas Srpske.

Prema procjenama iz 2016. godine, imovina bijeljinske Šećerane je procijenjena na 23 mil KM. Matić, međutim, navodi kako ovog puta nije određena početna cijena imovine stečajnog dužnika.

Kada su u pitanju uslovi, odnosno ko će sve moći da učestvuje na ovoj licitaciji, Matić navodi da to mogu uraditi sva fizička i pravna lica koja ispunjavaju uslove, a što, između ostalog, znači da će morati da dostave i potvrdu da ne duguju porez državi.

Osim toga, sva zainteresovana pravna i fizička lica će morati da plate 10.000 KM za otkup dokumentacije, ali i polože depozit u iznosu od 50.000 KM.

Inače, Skupština povjerilaca bijeljinske Fabrike šećera nedavno je prenijela sva prava odlučivanja na novoformirani Odbor povjerilaca, koji čine predstavnici firme Pavgord, preduzeća Elektro-Bijeljina i radnika.

Pavgord je tokom ove godine za 10 mil KM otkupio dugovanja Šećerane, odnosno oko 63% od ukupnih potraživanja povjerilaca. Ova fočanska firma je i ranije pokazivala interesovanje da kupi bijeljinsko preduzeće i za njega je nudila 5 mil KM, ali je ta ponuda prošle godine odbijena.

I Banjalučanin Goran Vajkić svojevremeno je mjerkao Šećeranu i za nju nudio 6,9 mil KM, a za nju su bile zainteresovane i inostrane kompanije Soltist i Sarijel. Poslije njih u trku za nekadašnjeg giganta ušla je i kompanija Niva iz Žablja u Srbiji, koja se bavi proizvodnjom medicinskih sredstava. Imali su namjeru da, nakon što kupe fabriku, u njoj prošire svoju proizvodnju i zaposle 100 radnika, ali je i ta ponuda propala.

Za Šećeranu je bio zainteresovan i potencijalni kupac iz Kine Dragan Guru Đuragin, ali ni sa njim nije sklopljen posao.

Posljednji pokušaj

Posljednja na listi zainteresovanih za propalo bijeljinsko preduzeće bila je firma Unimont iz Loznice, koja se bavi stanogradnjom, a s obzirom na to da nije uplatila depozit u predviđenom roku, prodaja je propala. Fabrika šećera zjapi prazna već 12 godina.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.