Izvor: eKapija | Subota, 26.09.2020.| 09:57
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Grad Ljubuški se obavezao da neće graditi minihidroelektrane na Trebižatu

Ljubuški (Foto: ljubuski.ba)
Deklaraciju "Opštine bez brana" u četvrtak, 24. septembra, je potpisao i Vedran Markotić, vršitelj dužnosti gradonačelnika Ljubuškog, obavezavši se da neće izdati nikakvu koncesiju, dozvolu ili preporuku za izgradnju brane ili hidroelektrane na teritoriji ove općine bez konzultacija sa građanima.

Grad Ljubuški prva je jedinica lokalne samouprave na području Federacije BiH potpisnica Deklaracije "Opštine bez brana" i treća u BiH, priopćeno je iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH, prenosi Caportal.

- Potpisivanje Deklaracije je još jedan korak u tom smjeru da mi kao lokalna zajednica nismo spremni žrtvovati naš Trebižat i budućnost naše djece radi bilo čijeg profita i interesa, pogotovo radi interesa privatnih investitora uz dužno poštovanje svim investitorima koji su dobronamjerni i koji brinu o održivom razvoju - izjavio Markotić.

Naglasio je koliki je značaj rijeke Trebižat za Grad Ljubuški i susjedstvo, poručivši kako će Ljubušaci uvijek biti u njezinoj zaštiti.

- Trebižat je vena našeg zavičaja, mi smo svi odgojeni na toj rijeci i ne smije biti kalkulacija ili kompromisa kada se radi o zaštiti Trebižata. Mislim da Ljubuški kao grad, između ostalog, svoj razvoj, uz gospodarstvo, mora temeljiti na poljoprivredi i turizmu, a razvoj poljoprivrede i turizma ne može ići u istu rečenicu s gradnjom mini hidrocentrala na rijeci Trebižat - poručio je Markotić dodavši kako su potpisom ove Deklaracije čelnici Grada Ljubuškog htjeli još jednom jasno iskazati svoj stav koji je i u proteklom razdoblju bio isti.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.