Izvor: eKapija | Nedjelja, 27.09.2020.| 08:59
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Hutovo blato dobija nove sadržaje za prijem turista

(Foto: Marisha_SL/shutterstock.com )
Park prirode Hutovo blato potpisao je partnerski sporazum za implementaciju projekta "Otkrivanje prekograničnog vodenog biodiverziteta - EXChAngE" kojim će dobiti grant od 212.000 EUR od EU IPA II fondova, u sklopu Programa Interreg IPA Prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014 - 2020.

Službeno potpisivanje sporazuma upriličeno je u Institutu za pomorsko dobro, Univerziteta Crne Gore u Kotoru, koji je uz Sveučilište u Dubrovniku, Turističku organizaciju Kotor te Turističku zajednicu Hercegovačko-neretvanske županije, jedni od partnera na projektu, prenosi portal StartBiH.

Direktor Park prirode Hutovo blato Nikola Zovko pojasnio je kako su aktivnosti predviđene kroz ovaj projekt usklađene s glavnim ciljevima programa, a to je jačanje turističke ponude kroz istraživanje prekograničnog vodnog biodiverzideta, te kako bi se omogućilo bolje upravljanje i održivo korištenje prirodne i kulturne baštine.

- Ovim sporazumom Park prirode Hutovo blato službeno kreće u realizaciju projekta koji je od iznimne važnosti za daljnji razvoj turističke ponude Parka, ali i čitave regije. Hutovo blato će kroz ovaj projekt proširiti svoju ponudu organiziranjem turističkog kampa, obučiti osoblje za vođenje posjetitelja kroz Park i razviti novu tematsku rutu kao novi proizvod, a koja će omogućiti izravan pristup turista u prirodne ljepote parka. Rezultat svih partnera pratit će se kroz povećanje broja turističkih posjeta. Očekujem kako će ovaj projekt rezultirati daljnjim unapređenjem ponude i naravno održivom razvoju i opstanku ovog svjetski priznatog, jedinstvenog močvarnog područja - kazao je Zovko.

EXChAngE projekt razvija novi turistički proizvod-plavu propusnicu, koja će omogućiti posjet novim tematskim rutama s unaprijeđenom infrastrukturom: Dubrovnik s akvarijem, Kotor s akvarijem, Mostar Stari most i rijeka Neretva i Hutovo blato s vodenom stazom u BiH.

Ukupna vrijednost projekta je 1,7 mil EUR, od čega je 1,4 mil EUR bespovratnih sredstava EU IPA II fondova. Projekt je počeo 15. kolovoza 2020. i trajaće 24 mjeseca, javili su iz Parka prirode Hutovo blato.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.