Izvor: Nezavisne novine | Petak, 25.09.2020.| 15:35
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Koje je mjere Privredna komora RS predložila za oporovak ekonomije?

(Foto: 06photo/shutterstock.com)
Privredna komora Republike Srpske dostavila je Vladi Srpske prijedlog mjera za Program ekonomskih reformi Srpske 2021-2023. koje je neophodno sprovesti u kratkoročnom periodu da bi se, kako se naglašava, stvorili uslovi za sprečavanje dodatnih negativnih uticaja krize izazvane pandemijom virusa korona.

Iz Komore je saopšteno da bi sprovođenje tih mjera omogućilo i početak oporavka privredne aktivnosti i stvaranje konkurentnije i otpornije privrede, koja je generator oporavka i razvoja ekonomije i društva.

- S tim u vezi, prva nužna mjera je rasterećenje rada, odnosno smanjenje zbirne stope doprinosa za najmanje 2% izmjenom Zakona o doprinosima i to po hitnom postupku, tako da se obezbijedi primjena izmijenjenog Zakona od 1. januara 2021. godine - navodi se u saopštenju.

U Privrednoj komori tvrde da se druga nužna mjera, čiju realizaciju, takođe, treba obezbijediti od 1. januara 2021. godine, odnosi na izdvajanje u Budžetu Srpske grant sredstava za podsticaj unapređenju tehnološke opremljenosti privrede Republike Srpske.

U saopštenju se precizira da bi se iz tog granta sufinansirale investicije namijenjene za unapređenje tehnoloških procesa u privrednim društvima i to u visini 30 do 40% od vrijednosti projekta, dok bi preostali iznos finansirao aplikant, privredno društvo.

- Poznat je zahtjev Privredne komore Srpske iz prethodnog perioda da se za ovu namjenu iz budžeta Srpske izdvoji 100 mil KM na godišnjem nivou, a prijedlog dodatno dobija na značaju u vremenu krize i neminovne digitalizacije ukupnog poslovanja, sa kojom smo posebno suočeni ove godine - navode iz Komore.

U Privrednoj komori smatraju da se ključna mjera koja može uticati na rasterećenje privrede i podizanje nivoa njene produktivnosti i konkurentnosti odnosi na formiranje stalne radne grupe za analizu Registra poreskih i neporeksih davanja, koja bi kontinuirano vršila analize i predlagala ukidanja ili smanjenja neporeskih davanja.

U saopštenju se dodaje da je, kada je riječ o politici podsticaja, neophodno nastaviti aktivnosti na kreiranju registra svih podsticaja u Republici Srpskoj na svim nivoima da bi se dobio jasan pregled dostupnih podsticaja, namjene podsticaja, korisnika podsticaja, te omogućila efikasna i racionalna analiza efekata dodijeljenih sredstava.

Iz Komore napominju da je kriza izazvana pandemijom i njen uticaj na ekonomiju "pokazala potrebu brzog prilagođavanja i kreiranja inovativnih rješenja i pristupa u poslovanju, s jedne strane, ali i negativne efekte na poslovanje, s druge strane".

- Kako se i u narednom periodu može očekivati nastavak pandemije i njen negativan uticaj na nivo zaposlenosti u Srpskoj, potrebno je ubrzati započete reformske procese u oblasti obrazovanja da bi se na efikasan način odgovorilo zahtjevima tržišta rada - pojašnjavaju u Komori.

U Privrednoj komori Srpske smatraju da je ključno obezbijediti sticanje kvalitetnih i praktičnih znanja i vještina kod učenika i studenata, u skladu sa brzim tehnološkim promjenama i procesima digitalizacije poslovanja i u javnom i privatnom sektoru.

- Potreba za adekvatnom primjenom dualnog sistema obrazovanja posebno dolazi do izražaja, za šta je neophodno upotpuniti regulatorni okvir koji bi omogućavao učenje kroz rad, plaćenu učeničku praksu, rasterećenu poreza i doprinosa za vrijeme redovnog školovanja - naglašava se u saopštenju.

Komora predlaže i da se uvede obaveza godišnjeg izvještavanja o realizaciji Programa ekonomskih reformi, uzimajući u obzir da je u pitanju trogodišnji dokument i da se uslovi poslovanja ubrzano mijenjaju, zbog čega je "neophodno ažurno pratiti efikasnost definisanih mjera i njihovu realizaciju, kako bi se dobila najpotpunija slika o ostvarenju zacrtanih i planiranih mjera i njihovih efekata".

Komora očekuje da će nacrt ovog dokumenta biti predmet širih javnih konsultacija u skladu sa Smjernicama za Program ekonomskih reformi 2021–2023. Zapadnog Balkana i Turske, putem kojih bi se prijedlozi dodatno precizirali i objasnili, te na taj način postali sastavni dio konačnog Programa ekonomskih reformi Republike Srpske 2021-2023. godine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.