Izvor: Nezavisne novine | Petak, 25.09.2020.| 08:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Obnova proizvodnje u HPK Draksenić moguća već u 2021. - Prvo ročište zakazano za 11. decembar

Ilustracija (Foto: smereka/shutterstock.com)
Realne su šanse da proizvodnja u Hemijskoj preradi kukuruza (HPK) Draksenić ponovo počne već iduće godine, jer su se pojavili zainteresovani kupci, a obistine li se ova očekivanja, posla će biti za oko 100 radnika.

Potvrdio je to juče za Nezavisne novine doskorašnji direktor ovog nekadašnjeg privrednog giganta Jovica Šuman, koji je, baš kao i oko 130 njegovih radnih kolega, otišao na Zavod za zapošljavanje, a firma ide u stečaj.

- Otvoren je stečaj. Prvo ročište zakazano je za 11. decembar. Postoje ljudi koji su zainteresovani za kupovinu preduzeća i to je dobra priča. Naravno, treba vremena - istakao je Šuman u izjavi za Nezavisne.

On vjeruje da će ova kompanija biti kupljena, te dodaje da perspektiva postoji na duži rok.

- Već tri-četiri godine situacija na tržištu je jako nepovoljna, jer je velika konkurencija i velike su količine šećera i sirupa na tržištu, sa jako niskom cijenom. E, sad, ko ima viziju da uloži novac, smanji troškove, te fabriku koja je stara 40 godina dovede u stepen profitabilnosti, sigurno može imati i očekivanja - rekao je Šuman.

Dodao je da je realno da ovo preduzeće zapošljava oko 100 radnika, ako bude prodato. Radnicima se sada, kako dodaje, zaključuju knjižice i idu na Zavod za zapošljavanje.

- Ako dođe do prodaje, naši dosadašnji radnici imaće prednost pri zapošljavanju. Oni znaju raditi. Ja mislim da će sljedeće godine skoro 100 odsto početi proizvodnja. Ako ne krene sljedeće godine, neće krenuti nikada - naveo je Šuman.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.