NavMenu

Banjalučka firma Harvex okuplja žene iz Lopara u proizvodnji čuvenog sira zarac - U planu brendiranje i registracija zadruge

Izvor: eKapija Petak, 25.09.2020. 13:17
Komentari
Podeli
(Foto: Xavier von Erlach/Unsplash)
Uz podršku Sweden/USAID FARMA II projekta, kompanija Havrex iz Banjaluke pomaže Opštini Lopare da oživi proizvodnju majevičkog sira zarac, za koju će biti zadužene žene iz udaljenih sela.

- U Opštini Lopare smo bili sasvim drugim poslom kada je kroz razgovor pokrenuta i tema zarac sira. Proizvodnja zarca je stavljena u kontekst pomaganja ženama iz udaljenih sela na planini Majevici koje ga još uvijek proizvode, a koje nisu bile uključene ni u jedan lanac vrijednosti mljekarske industrije - rekao je Zoran Pavlović, direktor Havrexa.

U Havrex-u su dodatno razmotrili ovo pitanje i u dogovoru sa opštinom su konkurisali za grant sredstva koja je dodjeljivao Sweden/USAID FARMA II projekt, saopšteno je na sajtu ovog projekta.

- U suštini, cilj nam je bio da napravimo prve korake ka pokretanju organizovane proizvodnje standardizovanog i certifikovanog majevičkog sira zarac kojeg bi proizvodile desetine poljoprivrednica i koji bi postao dostupan na police supermarketa.

Prema Zoranovim riječima, na planini Majevici, u udaljenim selima, živi najmanje 50 do 60 poljoprivrednica koje u prosjeku imaju dvije do tri krave. Kao dio svoje tradicije one i dalje proizvode sušeni sir Zarac.

- Svaka od ovih žena pravi svoju vrstu sira Zarac. Njihovi sirevi imaju odličan okus iako nisu testirani u laboratoriji, niti imaju certifikate o sigurnosti hrane. Jedino mjesto na kojem ih je moguće kupiti je na lokalnim pijacama, nakon što ih žene donesu, ili na pragovima njihovih u njihovih kućama kada im neko ode u posjetu - objašnjava on.

Kako bi osnažili žene sa Majevice tako što će njihov proizvod plasirati na veća tržišta, kao i da održe tradiciju proizvodnje sira Zarac, Havrex se opredijelio za osnivanje ženske zadruge. Zadruga bi ujedinila žene oko istog cilja i zadužila ih za proizvodnju i prodaju sira.

- Zajedno sa opštinom smo identifikovali prvih 16 žena koje su zainteresovane za osnivanje mljekarske zadruge, a koje su se složile da standardizuju svoje sireve u smislu recepta, veličine, oblika i brenda i koje su spremne krenuti na taj put kako bi sir Zarac konačno našao svoje mjesto u supermarketima - napominje Zoran.

Naprijed ubrzanim tempom


Havrex sada ubrzano radi. Prvu sesiju savjetovanja sa 16 žena su održali sredinom jula, gdje su razgovarali o svim koracima koje je potrebno poduzeti do sredine septembra.


- Organizovali smo svoj rad u nekoliko faza. Nakon početnih konsultacija prešli smo na praktične i teorijske obuke o standardizaciji proizvodnje sira Zarac, a napravićemo i 100 priručnika za proizvodnju. Da bismo pružili podršku ženama i njihovoj budućoj zadruzi obezbijedićemo i dvije sušare kako bi u jednakim uslovima mogle sušiti sir - objašnjava Zoran.

Sljedeći korak će biti dobijanje certifikata o sigurnosti hrane od nadležnih veterinarskih službi. Posljednja dva koraka u procesu biće registracija zadruge i razvoj robne marke, etiketa, kao i poslovnog i marketing plana.

- Naš savjet će biti da se u početku krene sa proizvodnjom sira u pakovanjima od 250 grama i od pola kilograma koje bi plasirali samo u odabranim trgovinama. Bitno je da se u početku izgradi prepoznatljiv bren - kaže Zoran.

- Kako zadruga bude rasla, količine sira zarac bi trebale postati dovoljne za ulistavanje u različitim lancima supermarketa. Kada se to dogodi znaćemo da su se naši napori isplatili i da žene s Majevice u potpunosti koriste zadrugarski način rada i čuvaju sir zarac od zaborava - zaključuje Zoran.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.