Izvor: eKapija | Petak, 25.09.2020.| 08:20
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Novi set mjera Vlade FBiH - Za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije osigurano 100 mil KM

(Foto: JasaStyle/shutterstock)
Vlada FBiH je, na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu, zaključila da će, na ime mjera za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa u Federaciji BiH, osigurati još 100 mil KM.

Ukupna sredstva će biti raspodijeljena na osnovu jedinstvene uredbe koju će vlada donijeti na sljedećoj sjednici, a po programima pet ministarstva, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Prethodno je Vlada razmatrala informacije Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Federalnog ministarstva prometa i komunikacija i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, o posljedicama pandemije koronavirusa po ekonomiju Federacije BiH, s predloženim daljnjim mjerama za njihovo ublažavanje.

Također je, na inicijativu Federalnog ministarstva zdravstva, razmatrano i stanje u zdravstvu i zaključeno da i ovom sektoru treba omogućiti finansijsku pomoć zbog velikih napora i troškova u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Od ukupnog iznosa će za mjere otklanjanja posljedica po turizam i ugostiteljstvo biti izdvojeno 30 mil KM. Za finansijsku pomoć s ciljem ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica prouzrokovanih pojavom koronavirusa za mjere otkupa i izvoza tržišnih viškova, podrške proizvodnjama poljoprivredno ­prehrambenih proizvoda orijentisanih izvozu i povećanju konkurentnosti domaće proizvodnje na inostranom tržištu previđeno je 10 mil KM.

Za mjere u oblasti cestovnog, željezničkog i zračnog prometa planirano je 20 mil KM, dok će za održanje tekuće likvidnosti, obrtna sredstva i dovršetak investicija započetih prije pandemije privrednim društavima iz oblasti energije, rudarstva i industrije biti usmjereno 30 mil KM te za zdravstvo 10 mil KM.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.