Izvor: Vino & fino | Petak, 25.09.2020.| 07:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Skoplje će 2021. biti domaćin jubilarnog 10. takmičenja za najbolja vina Balkana

Ilustracija (Foto: Shulevskyy Volodymyr/shutterstock.com)
Na ovogodišnjem velikom vinskom susretu Balkans International Wine Competition, održanom u Beogradu i Sofiji, saopštena je odluka da sljedeći domaćin takmičarskog dijela smotre bude prestonica Sjeverne Makedonije.

Ovogodišnje, deveto po redu ocjenjivanje BIWC održano je u Beogradu od 9. do 11. septembra, i na njemu su predstavljena i nagrađena vina sa Balkanskog poluostrva, kao i centralne i istočne Evrope i regiona Crnog mora.

Nakon toga, održan je, u Sofiji, i vinski festival ispred Nacionalne palate kulture u Sofiji, na kome se okupilo sto vinarija, a predstavljena su i pobjednička vina sa beogradskog dijela susreta.

U skladu sa novouvedenim pravilom rotacije gradova-domaćina takmičarskog dela BIWC, sljedeće godine će Skoplje imati privilegiju da ugosti ocjenjivanje. U skladu sa tim, Elena Mladenovska – Jelenković, direktorka udruženja "Vina iz Makedonije" zvanično je preuzela organizatorsku palicu smotre.

Kako je navedeno u saopštenju udruženja, Elena Mladenovska-Jelenković istakla je da je Makedonija peta najznačajnija regija u svijetu po proizvodnji vina.

- Ovo je naša šansa da pokažemo koliki nam je potencijal i vjerujemo da ćemo biti dobri domaćini. Održavanje ovog takmičenja pokazaće da je moguća zajednička izgradnja balkanskog brenda kao i saradnja između zemalja. Potrebno je da nastavimo sa osvajanjem stranog tržišta i promocijom balkanskih vina.

Od 2012. do danas takmičarski dio festivala bilježi stalan rast poslatih uzoraka, što je odličan pokazatelj za smotru sa sve ozbiljnijim položajem na globalnoj vinskoj mapi.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.