NavMenu

Plantaže sedam puta povećale prodaju na tržištu Hrvatske - Izvoze pod privatnom markom "platinum"

Izvor: Pobjeda Petak, 25.09.2020. 08:00
Komentari
Podeli
(Foto: Google StreetView/Screenshot)
Plantaže od 2016. izvoze vina na tržište Hrvatske pod privatnom markom "platinum" (private label), saopšteno je Pobjedi iz kompanije Plantaže. Oni tvrde da ovaj poslovni potez ima ekonomsku opravdanost za Plantaže.

Predstavnici kompanije saopštili su da je notorna neistina da je ovaj posao sklopljen poslije poslednjih izbora, kako su neki mediji pisali, i dodaju da je ovaj posao sklopljen prije pune četiri godine.

- Ovo vino prodajemo po cijenama koje su tržišno formirane i imaju ekonomsku opravdanost za našu kompaniju, tako da je još jedna neistina u nizu i informacija da se ovi proizvodi prodaju ispod cijene koštanja. Radi se o godišnjim količinama od oko 100.000 litara vina "vranac", ili manje od jedan odsto od naše ukupne godišnje prodaje vina – kazali su iz Plantaža.

Predstavnici kompanije naveli su da je koncept Private label vrlo raširen svugdje u svijetu gdje veliki robni proizvođači prave robne marke za trgovce.

- Popularnost privatne robne marke na policama godinama raste širom Evrope, a prema podacima prestižnih istraživačkih agencije tržišni udio trgovačkih brendova je dostigao rekorde u devet evropskih zemalja. Udio ovih proizvoda u ukupnoj trgovini vinima iznosi više od 30 odsto u 17 zemalja Evropske unije, a najveći rast je posljednjih godina zabilježen u Austriji koja kupcima vina nudi čak 45 odsto ovih artikala - rekli su predstavnici Plantaža.

Oni su dodali da je situacija slična i na tržištu regiona, a posebno posljednjih godina dolaženjem velikih svjetskih trgovinskih lanaca koji sve više zauzimaju značajno tržišno mjesto u prodaji, a koji ovaj način poslovanja preko privatne marke sve više praktikuju.

- Možemo reći da je ovaj pristup prodaje sa stanovišta Plantaža pravac posmatran kao mogućnost za iskazivanje vlastitih sposobnosti, iskustva i kreativnosti kroz puni angažman raspoloživih resursa kroz želju da se postignu što bolji poslovni rezultati prilagođavajući se tržišnim uslovima i sve većim promjenama na tržištu.

Upravo zbog ovakvog našeg pristupa Plantaže su u posljednjih šest godina povećali prodaju na tržištu Hrvatske blizu sedam puta i to pet puta više proizvoda pod našim brendom -saopšteno je iz Plantaža.

Iz Plantaža su napomenuli da je u posljednjih sedam godina, ako se izuzme rusko tržište koje, kako kažu, nije izgubljeno zbog neadekvatnog djelovanja Plantaža, nego nekih drugih razloga prepoznatih u javnosti, prodaja flaširnih proizvoda Plantaža povećana za 5,8 miliona eura odnosno oko 30 posto.

- Iako smo ostali bez tržišta Rusije, Plantaže su uspjele da nadoknade značajno izgubljeno tržište što su mnogi objektivni stručnjaci iz ove branše okarekterisali kao veliki uspjeh koji je malo ko očekivao – rekli su iz Plantaža.

Prije nekoliko dana pojedini mediji su objavili informaciju da je kompanija Plantaže pokrenula posao flaširanja vina sa etiketom kompanije Platinum iz Zagreba.

Predstavnici Plantaža izrazili su čuđenje da je neke medije zainteresovala tema koja je, kako kažu, poprilično poznata.

- Pretpostavljamo da je vjerovatno došao ponovo momenat za "spektakularnim" pokretanjem ove teme, i da postoje motivi i zlonamjerni razlozi koji su nam već duže vremena poznati, a koji potiču od osoba koje uporno žele da deskredituju rad najače vinske kompanije u Crnoj Gori i regionu - rekli su predstavnici Plantaža.

Oni tvrde da je notorna neistina da je ovaj posao sklopljen poslije poslednjih izbora. Dodaju da je ovaj posao sklopljen prije pune četiri godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.