Izvor: eKapija | Nedjelja, 27.09.2020.| 23:01
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zanatska pivara Laufer iz Brčkog sprema nova kraft piva - U planu širenje tržišta i unapređenje poslovanja

(Foto: Laufer pivara)
Laufer Craft Brewery, odnosno Zanatska pivara Laufer je prva kraft pivara na području sjeveroistočne BiH, sa sjedištem u Brčkom. Osnivač Kosta Stevanović, master inženjer tehnologije, je sredinom 2017. godine napustio stalni posao na poziciji zamjenika smjenovođe kod najvećeg proizvođača šećera u JIE, u kompaniji Sunoko iz Novog Sada, te je strastveni hobi pravljenja zanatskog piva pretvorio u poslovni poduhvat i osnovao preduzeće Laufer u Brčkom, gradu gdje je proveo veći dio svog života.

Laufer APA pivo, prvi proizvod iz ove pivare plasirali su na tržište u jesen 2018.

- Početni kapaciteti su bili 1.500 litara mjesečno da bi se usljed povećane potražnje godinu dana kasnije kapaciteti učetverostručili te sada funkcionišemo s optimalnim kapacitetom proizvodnje od 4.000 do 5.000 litara mjesečno – ističe za eKapiju Maja Stevanović, marekting menadžer Laufera.

Dodaje da je sva njihova oprema za proizvodnju zanatskog piva u potpunosti izrađena od nehrđajućeg čelika čiji kvalitet odgovara upotrebi u prehrambenoj industriji, kako bi se ispoštavali higijenski i sanitarni zahtjevi bez kojih proizvodnja piva u komercijalne svrhe ne bi bila moguća.

- Takođe, na teritoriji naše države nemamo firmu specijalizovanu za proizvodnju profesionalne opreme za pivarstvo, što dovodi do zaključka da je profesionalna proizvodnja piva kod nas veoma skup biznis. Laufer koristi opremu renomiranog inostranog proizvođača što nas izdvaja u pogledu efikasnosti, konkurentnosti na tržištu i kvaliteta samog piva. Za pokretanje pivare smo uložili sopstvena sredstva bez ikakve podrške lokalnih vlasti, a povećanje kapaciteta smo ostvarili putem bankarskog kredita.

Kraft piva bez aditiva

Kako nam kažu u Laufer pivari, na ovim prostorima su dostupna samo industrijska piva donjeg vrenja, tzv. lageri i pilsneri.

(Foto: Laufer pivara)
- Zanatske pivare su po ugledu na trendove sa zapada uglavnom okrenute ka proizvodnji piva gornjeg vrenja, takozvanih ejlova, engleski ale. Mi smo na tržište izašli sa pivom napravljenim u stilu American Pale Ale-a APA, odnosno američkog svijetlog piva gornjeg vrenja, sadržaja alkohola 5,1% vol. i sadržaja ekstrakta 12%. Pomenuti stil piva smo izabrali za prvi reprezentativni proizvod jer ga odlikuje izuzetna izbalansiranost okusa ječmenih sladova i arome hmeljeva sa sjevernoameričkog kontinenta, pa ljubiteljima piva predstavlja idealan uvod u svijet vrhunskih zanatskih piva - navodi Stevanović.

Njihov drugi proizvod je Laufer Wheat Beer, pšenično pivo nastalo stapanjem najpoznatijih stilova pšeničnog piva, bavarskog i belgijskog. Ove zime na tržište planiraju plasirati tamno pivo, Laufer Stout, koje su prethodno testirali kao točeno pivo i na koje su, ističu, kupci imali samo pozitivne reakcije.

- Zanatsko pivo Laufer je proizvedeno iz četiri osnovne sirovine: ječmenog slada, hmelja, pivskog kvasca i vode, u skladu s njemačkim srednjovjekovnim zakonom o čistoći piva Reinheitsgebot i bez ikakvih aditiva koji utiču na gubitak izvornog okusa piva. Osnovni preduslov za proizvodnju kvalitetnog proizvoda jeste kvalitet sirovine. Pošto naše geografsko područje historijski gledano nema tradiciju pravljenja ovakvog piva, tako nemamo ni sirovine domaćeg porijekla zadovoljavajućeg kvaliteta. U svojim recepturama koristimo isključivo uvozne sirovine, visokokvalitetne ječmene sladove iz Bavarske regije, dok su hmeljevi koje stavljamo u proizvod Laufer APA pivo, a kao što receptura nalaže, sa zapadne obale SAD-a, Yakima Valley.

(Foto: Laufer pivara)
Primarno tržište brčanske kraft pivare je sjevernoistočna regija BiH, odnosno Brčko, Tuzla, Bijeljina i Orašje, a imaju u planu proširenje prodaje na Sarajevo, Banjaluku i Jahorinu. Dugoročni cilj je i izvoz proizvoda na tržište zapadne Evrope.

U Laufer pivari nam kažu da je pandemija virusa uticala i na njihovo poslovanje.

- Naši glavni kupci su ugostiteljski objekti isvakako osjetimo pad prometa i posljedice koje je pandemija ostavila. Upravo je prošla ljetna sezona, period godine kada se pivo najbolje prodaje, tako da su nam trenutni planovi da se potpuno posvetimo postojećim kupcima te selektivno širimo prodajnu mrežu u ranije pomenutim gradovima. Još ne možemo znati dugoročne efekte pandemije na poslovanje naše pivare, ali na budućnost biznisa gledamo optimistično, jer smo sigurni u kvalitet svog proizvoda - dodaje Stevanović.

Kvalitet bez kompromisa

U Luafer pivari ističu da zanatska ili kraft piva predstavljaju svojevrsni otpor malog čovjeka pred sveobuhvatnom industrijalizacijom i globalnim forsiranjem nekvalitetne hrane i pića. Zanatski pivari su se vratili korjenima pivarstva i ponovo počeli proizvoditi pivo od najkvalitetnijih sirovina daleko manjih kapaciteta u poređenju sa industrijskim pivarama.

Posjeta gradonačelnika Brčko distrikta - Siniša Milić, Maja Stevanović, Kosta Stevanović (Foto: Laufer pivara)
Osnovna filozofija zanatskog pivarstva je kvalitet ispred kvantiteta. Za uspješno poslovanje zanatske pivare pored ljudskog faktora, odnosno vještine tehnologa koji rukovodi procesom proizvodnje, jako je bitna i oprema kako bi se ostvarili konstatan kvalitet proizvoda i konkurentna proizvodna cijena.

Stevanović navodi da kraft scena u Bosni i Hercegovini zaostaje u odnosu na zemlje u okruženju, Srbiju, Hrvatsku i Sloveniju.

- U protekle 3-4 godinestidljivo su se počele osnivati zanatske pivare i danas na domaćem tržištuimamo oko 15 registrovanih proizvođača. Osnovna prepreka za razvoj zanatskogpivarstva kod nas jeste društveni standard, odnosno platežna moć prosječnogkupca. Zanatsko pivo je premijum proizvod i kao takav ima višu cijenu u odnosuna indirektne konkurente, komercijalna piva. Kvalitet proizvoda je na prvommjestu i to ograničava uticaj na krajnju cijenu proizvoda koju potrošačiplaćaju u hotelima, restoranima i kafićima - navodi Stevanović.

Osnivač i tehnolog Laufer zanatske pivare Kosta Stevanović jedan je od dobitnika stipendije Cochran Fellowship Program-a te polovinom 2021. godine putuje u San Francisko na stručno usavršavanje.

- Vjerujemo da će nam novo znanje i kontakti iz predvodnice zanatskog pivarstva dodatno pomoći da unaprijedimo poslovanje u budućnosti – poručuje Maja Stevanović.

Senka Trivić

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.