Izvor: eKapija | Četvrtak, 24.09.2020.| 11:54
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Mjesto kulture i susreta - Otvaranje Europe House u zgradi Vječne vatre u maju 2021.

Sarajevo (Foto: paul prescott/shutterstock.com)
Europe House u Sarajevu, u istorijskoj zgradi Vječne vatre u srcu grada, postaće novo mjesto susreta kulture, akademske zajednice, umjetnika i svih građana koji žele približiti Bosnu i Hercegovinu Evropskoj uniji.

Ugovor o zajmu za nove prostorije Europe House u srijedu, 23. septembra, su u Sarajevu potpisali ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH i Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva, saopšteno je iz Delegacije EU.

- Ovo je odlična lokacija, u samom srcu grada. Evropska unija je u srcu svih građana Bosne i Hercegovine koji se žele pridružiti našoj Uniji. Vi ste dio evropskoj kulturnog i naravno geografskog prostora i jednoga dana ćete biti dio Evropske unije. Ova lokacija za naše nove prostorije u samom centru grada je pravi pokazatelj toga. Vjerujem da će ovo mjesto biti otvoreno za sve građane, studente, akademsku zajednicu i umjetnike. Bit će to pravi centar za sve građane koji žele biti dio Evropske unije i koji žele osjetiti šta to znači biti dio Evropske unije - istakao je Sattler.

Ambasador Sattler je uručio idejni projekat za nove prostorije gradonačelniku Sarajeva, tom prilikom pozivajući na bližu saradnju i uključenost u osiguravanje uspješne realizacije projekta. Obnovljena zgrada Vječne vatre će tako postati trajnim domom nove Europe House i uprave i institucija Grada Sarajeva, nastavljajući usješnu saradnju Evropske unije sa lokalnim upravama širom zemlje u cilju približavanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji i omogućavanja građanima uživanje u svim prednostima punog članstva .

- O važnosti i historijskom činu ovog trenutka će govoriti vrijeme ispred nas. Grad Sarajevo i institucije grada dobijaju trajan smještaj u ovoj prelijepoj zgradi u samom srcu Sarajeva. Više od dvije godine smo radili na realizaciji ove ideje i čestitam projektnom timu. Ovo će zasigurno biti sjedište Grada Sarajeva onako kako to on zaslužuje. Još jedna važna informacija je da smo mi prvi organ uprave u BiH koji će dijeliti krov sa Evropskom unijom. Grad Sarajevo će vrijeme koje je pred nama uložiti da postanemo dio velike zajednice Evropske unije - rekao je Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva.

Vrata nove Europe House u Sarajevu bi trebalo da se otvore tokom obiljžavanja Dana Evrope, 9. maja 2021. godine te jačati prisustvo Evropske unije i omogućiti aktivnije učešće građana Bosne i Hercegovine u procesu evropskih integracija.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.