Izvor: Glas Srpske | Četvrtak, 24.09.2020.| 11:18
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Godišnji odmori i manja potražnja oborili izvoz iz RS - Ekonomisti preporučuju da se ugledamo na Švedsku koja se okrenula domaćem tržištu

Ilustracija (Foto: Milos Muller/shutterstock.com)
Nakon tri mjeseca u kojima je zabilježen rast izvoza, plasman robe iz Republike Srpske u avgustu je zabilježio pad, a kao glavni razlog za to ekonomisti i privrednici navode sezonu godišnjih odmora u Italiji, koja je jedan od najvećih spoljnotrgovinskih partnera RS.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Srpska je u avgustu izvezla robu vrijednu 235.494.000 KM, što je za oko 77 mil KM manje u odnosu na jul. Uvoz je pao za 70 mil KM, a pokrivenost uvoza izvozom bila je 67,9% i na najnižem nivou tokom ove godine.

Direktor Privredne komore RS Pero Ćorić rekao je za Glas Srpske da je privreda Srpske pratila oporavak njenih najvećih spoljnotrgovinskih partnera, te da se i izvoz oporavljao u skladu s tim.

- Ako posmatramo ovaj pad u avgustu, to možemo tumačiti na više načina. Prije svega, u Italiji, koja je naš najveći spoljnotrgovinski partner, bio je njihov tradicionalni godišnji odmor i sa njima je avgust uvijek nešto niži, a ostale zemlje nisu naglo uspjele da povećaju narudžbe. S druge strane, naša preduzeća nisu uspjela sa svojim partnerima da se dogovore o novim značajnijim isporukama i uglavnom se troše zalihe - kazao je Ćorić i dodao da se može očekivati da će, prema pojedinim najavama, septembar biti pozitivniji u odnosu na prethodne mjesece.

Mnoge zemlje pripremaju se za drugi talas pandemije virusa korona, a samim tim se očekuje pooštravanje pojedinih zdravstvenih mjera, ali kako ističe Ćorić, ne postoji bojazan da će granice biti ponovo zatvarane.

- Stav svih zemalja je da više nema zatvaranja granica i s te strane se ne brinemo da ćemo ponovo biti u situaciji s kraja marta i aprila. S druge strane, pooštravanje mjera će imati pozitivne efekte po privredu, jer će tako biti sačuvano zdravlje ljudi, a samim tim oni će moći da dolaze na posao i privreda će funkcionisati - kazao je Ćorić.

Ekonomista Zoran Pavlović ističe da je saglasan da su feragosto i manja potražnja uticali i na manji izvoz, ali naglašava da su neophodne bolje mjere podrške izvozno orijentisanim firmama.

- Mi te mjere nemamo, odnosno nemamo para i viziju kako da ih usmjerimo. Vidimo da se naši najveći spoljnotrgovinski partneri ne oporavljaju dovoljno brzo, samim tim nema dovoljno narudžbi i onda privrednici imaju probleme. Zbog svega toga neophodno je pomoći privrednicima, jer postoji prijetnja da mnogi radnici u proizvodnji ostanu bez posla - rekao je Pavlović i dodao da bi mnoge zemlje trebalo da se ugledaju na Švedsku, jer je ona očuvala privredu na taj način što se okrenula domaćem stanovništvu i od sopstvenih sirovina proizvodila za svoje građane.

Robna razmjena

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, od januara do avgusta 2020. godine ostvaren je izvoz u vrijednosti od 2,127 mlrd KM, što je za 11,6% manje u odnosu na isti period prethodne godine.

Uvoz je u istom periodu iznosio 2,874 mlrd KM, što je za 9% manje u odnosu na isti period lani.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.