Izvor: Nezavisne novine | Četvrtak, 24.09.2020.| 10:59
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Banjaluka dobija prvu samouslužnu praonicu za pse

(Foto: Jelena Ranđelović)
U naselju Sime Matavulja uskoro će biti izgrađena prva samouslužna praonica za pse u Banjaluci.

U ovom naselju, na platou između Ulice Drage Malića i tranzita, u toku je izgradnja dva parka za pse, ali i sportskih terena i pješačkih staza.

- Trenutno se radi na izgradnji pješačkih površina i instalacija za kućice te postrojenja za kupanje pasa, što će biti prva samouslužna praonica za pse u gradu - rekli su u Odjeljenju za komunalne poslove Grada Banjaluka.

Dodali su da će parkovi za pse biti ograđeni adekvatnom ogradom, s opremom za treniranje pasa i urbanim mobilijarom.

Petar Bilčar, načelnik Odjeljenja za komunalne poslove, rekao je za Nezavisne da će praonica za pse izgledati kao boks gdje će vlasnici moći okupati svoje pse nakon igre u parku.

- Zbog velikog broja građana koji imaju kućne ljubimce, posebno u centralnom gradskom području, željeli smo da im to omogućimo. Ova praonica će biti manjih gabarita i neće negativno uticati na okolinu - rekao je Bilčar.

Dodao je da je plan da se praonica bojom i dizajnom uklopi u mobilijar parka, koji će biti podijeljen na dva dijela.

- Jedan dio parka je planiran za manje rase pasa, a drugi za nešto veće pse. Oba parka, kao i praonica za pse bi trebalo da budu gotovi za dvadesetak dana - kazao je Bilčar.

Goran Milojević, predsjednik Udruženja za zaštitu životinja Kerber, pozdravio je ideju za izgradnju još parkova za pse i ocijenio da bi bilo dobro da oni budu izgrađeni u svakom naselju.

- Park u Boriku, iako je dobro napravljen, za mnoge je vlasnike pasa predaleko, a često je, kao trenutno jedini ovakav park u gradu, preopterećen - rekao je Milojević.

Dodao je da se samouslužne praonice za pse nalaze u skoro svakom gradu u Evropi.

- To je veoma korisna stvar, posebno u ljetnom periodu jer se psi poslije igranja mogu rashladiti i okupati - kazao je Milojević.

U naselju Sime Matavulja novi rekreativni sadržaji trebalo bi da budu izgrađeni za dvadesetak dana, u okviru plana kojim se nastoji u svakom gradskom naselju napraviti što više prostora za rekreativne aktivnosti.

Uz ranije sagrađene terene za fudbal i odbojku, te teretanu na otvorenom, na ovoj lokaciji će biti izgrađeni tereni za basket i boćanje, staza za trčanje, te pješačke površine, što će ovu lokaciju učiniti prijatnim mjestom za druženje, kao i za bavljenje različitim sportovima i rekreacijom.

- Na košarkaškom terenu izlivena je ploča, a u toku je nabavka podloge, dok su na budućoj trim-stazi postavljeni ivičnjaci te je preostalo da se pospe malč kao podloga. Trim-staza će biti dužine 200 metara i širine 1,2 metra - kažu u Odjeljenju za komunalne poslove.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.