NavMenu

Otklonjene poteškoće na izgradnji Zeničke obilaznice - Radovi gotovi do 25. novembra

Izvor: eKapija Četvrtak, 24.09.2020. 08:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Juan Carlos Alonso Lopez/shutterstock.com)Ilustracija
Sve poteškoće na gradnji Zeničke obilaznice su otklonjene te će u narednim mjesecima ubrzanim tempom biti odrađen i ostatak radova kako bi za Dan državnosti BiH dobila nove kilometre autoputa.

Radi se o 11 kilometara Zeničke obilaznice koja će povezivati izlaze/ulaze Zenica jug – Zenica sjever, a zbog konfiguracije terena radi se o najzahtjevnijem projektu dionice na Koridoru 5C koji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu.

Iako su proteklih mjeseci postojali određeni problemi u pogledu osiguravanja terena i materijala koji se nalazi iznad puta, svi su otklonjeni te više stotina radnika kontinuirano radi na izgradnji ove dionice.

Predstavnik Autocesta FBiH Reuf Kadrić je za Klix pojasnio, a prenosi sajt ovog preduzeća, da su postojali određeni veći problemi, ali da su sanirani te da se nastavlja bez većih poteškoća izgradnja Zeničke obilaznice.

- Na sektoru dva smo imali ispadanje materijala iz kosine i to je sanirano, a u sektoru jedan je došlo do greške izvođača radova koji je naslonio gredu na zemljani materijal. Materijal nije mogao držati težinu te grede te se obrušilo. Radi se o završnoj kosini roštilja, što se trebalo samo zbog estetike završiti s kosom gredom, ali ono što je najbitnije – teren je stabilan, sigurnost autoputa nije ugrožena i mi idemo dalje s radovima - kazao je Kadrić.


Osim izgradnje autoputa radnici su angažovani i na sanaciji postojećih lokalnih cesta koje su koristili te izgradnji novih cesta koje zbog izgradnje trase više neće moći biti u upotrebi.

Rok za završetak svih radova na dionici Zeničke obilaznice je 18. novembar od kada će do 25. novembra svakodnevno biti vršen inspekcijski nadzor i kontrola završenih radova kako bi novih 11 kilometara autoputa bilo pušteno u funkciju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.