Izvor: Nezavisne novine | Četvrtak, 24.09.2020.| 15:28
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Dvije fabrike u Bosanskoj Krupi uskoro otvaraju vrata - Cazinski Sintex i njemački Ringspann izgradili pogone u poslovnoj zoni Pilana

Poslovna zona Pilana (Foto: facebook.com )
U narednih mjesec i po dana u Bosanskoj Krupi biće otvorene dvije nove fabrike u kojima će se zaposliti značajan broj radnika, izjavio je Armin Halitović, načelnik ove općine.

Prema njegovim riječima, radi se o fabrici madraca čiji je investitor preduzeće Sintex iz Cazina, a njeno otvaranje prolongirala je pandemija virusa korona. Predviđena je proizvodnja na površini od oko 3.000 m2, a fabrika se nalazi na lokalitetu poslovne zone Pilana.

Plan je i da u okviru novog objekta bude smješten i izložbeno-prodajni salon, a proizvodnja će u većoj mjeri biti prilagođena zahtjevima evropskih kupaca i plasirati se na tamošnja tržišta.

Također, poznata njemačka firma Ringspann, koja se bavi proizvodnjom pogonskih komponenti i dijelova za motore, kupila je zemljište na lokalitetu industrijske zone Pilana, gdje će uskoro početi da radi njihov poslovni pogon. Prije nešto manje od godinu dana njemački investitor je iznajmio halu u ovoj industrijskoj zoni, gdje je pokrenuta proizvodnja dijelova za električne bicikle, čiji je najveći kupac poznata kompanija Bosch, a u međuvremenu realizovane su aktivnosti u vezi s izgradnjom većeg proizvodnog pogona.

Inače, pomenuta njemačka kompanija ima tradiciju dugu 70 godina, te uspješnu saradnju s brojnim poznatim svjetskim kompanijama kao što su Rolls-Royce, BMW ili Siemens, a posjeduju proizvodne pogone u Njemačkoj, SAD, Kini i Južnoj Africi.

Načelnik općine Bosanska Krupa Armin Halitović istakao je za Nezavisne kako je primarni cilj lokalnih vlasti otvaranje novih radnih mjesta.

- Ono što smo u posljednje vrijeme radili kada je u pitanju privreda nije uzalud. Sve se odvijalo vrlo brzo i efikasno. Dobili smo saznanja da se vlasnici Ringspanna raspituju o mogućnostima investiranja u Bosanskoj Krupi. Stupili smo u kontakt s njima, upriličili sastanak na kojem smo predočili čime raspolažemo i šta nudimo i na licu mjesta dobili pozitivan odgovor - istakao je Halitović.

On je dodao kako su lokalne vlasti u proteklim mjesecima realizovale i niz programa pomoći i podrške privrednim subjektima, čije je poslovanje otežano zbog pandemije virusa korona.

- Osigurali smo 100.000 KM iz budžeta za preduzeća koja imaju do 10 radnika i čiji je pad prihoda bio veći od 20% u odnosu na proteklu godinu. Ono što nas ohrabruje jeste da ne bilježimo drastičan pad broja zaposlenih i pored izraženih ekonomskih poteškoća, a imamo i nove investicije - kazao je Halitović.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.