Izvor: eKapija | Srijeda, 23.09.2020.| 15:13
Izdvojite članak Odštampajte vijest

TRIVIĆ: Potrebno formiranje regionalnih savjeta za povezivanje obrazovanja i tržišta rada

Saša Trivić (Foto: YouTube/screenshot)
Zajednički cilj Ministarstva prosvjete i kulture i Unije udruženja poslodavaca jeste da učenici, koji završe srednje stručne škole, steknu sva potrebna praktična znanja i budu u potpunosti osposobljeni za rad u kompanijama, istaknuto je na današnjem sastanku ministra prosvjete i kulture RS Natalije Trivić sa predsjednikom Unije udruženja poslodavaca RS Sašom Trivićem.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Saša Trivić rekao da je potrebno nastaviti sa razvojem dualnog obrazovanja i da je potrebno formirati regionalne savjete za povezivanje obrazovanja i tržišta rada.

- Savjeti bi, kao kontakt tačka, imali kontinuiranu saradnju sa privrednicima i lokalnim samoupravama sa ciljem da se upisne politike prilagođavaju regionalnim potrebama privrede - dodao je Trivić, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Na sastanku je izraženo i obostrano zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom prilikom izbora deficitarnih zanimanja u srednjim školama, koje će stipendirati Vlada RS, i konstatovano da će se i u narednom periodu upisne politike prilagođavati potrebama privrede, te razgovarano o unapređenju projektne saradnje u oblasti opremanja kabineta za praktičnu nastavu u školama.

Ministar Natalija Trivić izrazila je zadovoljstvo što je u školskoj 2020/21. godini u 27 jedinica lokalne samouprave u 32 škole relizovan upis 591 učenika u 21 deficitarno zanimanje.

- Izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju predviđeno da se praktična nastava realizuje kod poslodavca najmanje u obimu od 25% od ukupnog obima časova praktične nastave. Sa povećanjem prakse učenici će imati priliku da stiču znanje i praksu na kvalitetniji način, a poslodavci će imati priliku da na vrijeme obezbijede kvalitetne radnike sa kojima će dugoročno moći povećati kvalitet i obim proizvodnje - rekla je ministar Natalija Trivić.

Najavila je da će u narednom periodu biti organizovane obuke za mentore koji će kod poslodavaca biti zaduženi da učenicima prenose znanje u toku obavljanja prakse, kao i da je od naredne godine planirna aktivna edukacija nastavnog kadra praktične nastave kod poslodavaca.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.