Izvor: Nezavisne novine | Srijeda, 23.09.2020.| 14:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pri kraju izgradnja piste aerodroma u Bihaću - Uskoro i kontrolni toranj

Ilustracija (Foto: Jaromir Chalabala/shutterstock.com)
Ministarstvo okoliša i turizma FBiH izdalo je nedavno Javnom preduzeću Aerodrom u Bihaću okolišnu dozvolu, čime je dat još jedan doprinos realizaciji ovoga projekta, a sada su na redu novi koraci.

Adnan Bajrić, direktor preduzeća, istakao je kako se radi o dokumentu koji se dugo čekao i koji omogućava da se krene u naredne faze kada se radi o izgradnji aerodroma, a to je završetak poletno-sletne piste te izgradnja kontrolnog tornja i ostalih pratećih objekata.

- Ovaj projekat za Unsko-sanski kanton ima veliku važnost kada se radi o komunikacijskom povezivanju. Aerodrom ima i značajan ekonomski aspekt te može biti motor razvoja Bihaća i cijelog kantona - istakao je Bajrić.

Prema njegovim riječima, realizacija projekta je nastavljena proteklih mjeseci, ali značajno usporenim tempom zbog situacije izazvane pandemijom virusa korona. Tako im je iz federalnog budžeta umjesto planiranih 2,5 mil KM uplaćeno tek 300.000 KM, a isplata preostalih sredstava krajnje je neizvjesna, što će se odraziti na radove koji su planirani da se obave tokom ove godine.

U međuvremenu izgrađen je pristupni put koji povezuje aerodrom s okolnim saobraćajnicama, a nakon provedenih ispitivanja nosivosti poletno-sletne staze nastavljena je izgradnja.

Kada je riječ o cijelom projektu, najveći problem leži u njegovom finansiranju, s obzirom na to da je preko 90% dosad utrošenih sredstava iz budžeta FBiH.

Zbog toga je predloženo da se izgradnja aerodoma iz domena nadležnosti lokalne zajednice prebaci na federalni nivo i da se cijeli projekat proglasi federalnim interesom.

Među predloženim modalitetima finansiranja je i pronalazak investitora iz inostranstva ili realizacija kroz javno-privatno partnerstvo.

Prema grubim procjenama, cijela investicija koštala bi oko 100 mil KM, a ukoliko bi se nastavilo s dosadašnjim tempom i ulaganjima, trebalo bi još 30 godina da se aerodrom završi.

Ideja o izgradnji aerodroma u blizini Bihaća rodila se prije nekoliko godina, a zamisao, koja se već provodi u praksi, je da se nekadašnji sportski aerodrom u naselju Golubiću preuredi i prilagodi civilnom saobraćaju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.