NavMenu

Dodjela Nobelovih nagrada samo virtuelno

Izvor: RTRS Srijeda, 23.09.2020. 09:08
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/screenshot)
Fizička ceremonija uručenja Nobelovih nagrada u Stokholmu 10. decembra je otkazana, prvi put od 1944. godine, zbog pandemije kovida 19, objavila je danas, 23. septembra, Nobelova fondacija.

Televizijska ceremonija ipak je predviđena, a laureati će dobiti svoje nagrade na daljinu.

Imena dobitnika raznih Nobelovih nagrada za medicinu, fiziku, hemiju, književnost, mir i ekonomiju će biti objavljeni na datume koji su predviđeni između 5. i 12. oktobra iz Stokholma i Osla.

Iz norveškog Nobelovog instituta, gdje se dodjeljuje nagrada za mir ranije su objavili da će u Oslu 10. decembra biti održana mala ceremonija u vrlo redukovanom formatu, bez banketa i velikog okupljanja.

U Stokholmu se svakog 10. decembra, na godišnjicu smrti osnivača nagrade Šveđanina Alfreda Nobela, uručuju nagrade koje su odredili švedski odbori za medicinu, fiziku, hemiju, književnost, kojoj je kasnije dodata i nagrada za ekonomiju.

- Poslednji put kad nije bilo ceremonije u Stokholmu bilo je 1944. godine, za vrijeme Drugog svjetskog rata, mada će ove godine ipak biti virtuelna ceremonija - rekao je za Frans pres Gustav Kelstrand, istoričar Fondacije Nobel.


Tokom Drugog svjetskog rata više nagrada nije bilo ni uručeno ni dodijeljeno iako Švedska nije učestvovala u sukobu. Nagrade iz 1944. retroaktivno su uručene 1945. Godine 1940, 1941. i 1942. nikakva nagrada nije dodijeljena niti ceremonija održana.

Ove godine ideja je da se medalje i diplome uruče laureatima na siguran način u njihovim zemljama boravka, vjerovatno pomoću ambasadora ili univerziteta na kojima rade, navela je Fondacija Nobel.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.