NavMenu

Pred bolnicom Mlječanicom velike investicije - Uskoro bungalovi i klinika poluintezivne njege

Izvor: Glas Srpske Srijeda, 23.09.2020. 09:04
Komentari
Podeli
(Foto: GagliardiImages/shutterstock.com)
Specijalna bolnica Mlječanica u Kozarskoj Dubici stabilno posluje i realizuje brojne investicione projekte usmjerene ka modernizaciji uslova rada i usluga, prevashodno zdravstvenih, ali i turističkih, rekao je direktor te zdravstvene ustanove Darko Banjac.

On je precizirao da Specijalna bolnica Mlječanica nema dugovanja prema radnicima i dobavljačima, kao i da redovno izmiruje obaveze, te naglasio da je u toku investicioni ciklus vrijedan oko 300.000 KM, a da su u planu višemilionski projekti.

Banjac je rekao novinarima da su dva osnovna razloga zbog kojih su u Mlječanici usmjereni ka investicionim ulaganjima.

- Prije svega želimo da imamo zdravstvenu ustanovu koja će biti ponos svih građana Kozarske Dubice i Republike Srpske u kojoj ćemo liječiti naše građane s jedne strane, a s druge želimo da imamo turističku odrednicu, da budemo mjesto koje će građani birati umjesto drugih destinacija - pojasnio je Banjac.

On je dodao da im je krajnji cilj da u ovaj kraj dovedu investicije i zaposle što veći broj ljudi.

- Za Mlječanicu nije vezano samo 88 radnika koji su ovdje zaposleni, nego sigurno još 20 do 25 radnika sa firmama koje sa ustanovom sarađuju. To u narednom periodu želimo da unaprijedimo i da Specijalna bolnica Mlječanica bude ponos Kozarske Dubice i ustanova po kojoj će biti grad prepoznatljiv - istakao je Banjac.

On je naveo da je u tu svrhu i na zahtjev Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske izvršena prekategorizacija puta Međuvođe-Mlječanica u regionalni put u dužini od 5.400 metara i da se nada da će u naredne tri godine taj put biti rekonstruisan.

U Mlječanici se trenutno posredstvom Vlade Republike Srpske, odnosno Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju realizuje projekat zamjene stolarije vrijedan 160.000 KM.

- Danas se u Mlječanici radi mnogo, prije svega zamjena stolarije. Prošli smo na konkursu koji je raspisalo Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju na čelu sa ministrom i potpredsjednikom Vlade Republike Srpske Srebrenkom Golić, kojoj se puno zahvaljujem, jer je uvijek izlazila u susret ljudima iz Kozarske Dubice - rekao je Banjac.

On je istakao da sve ostalo što se sada radi realizuju vlastitim sredstvima.

- Iz vlastitih sredstava renoviramo kinezi sale, sale za elektroterapije, te sve toalete i tuš kabine, a vrijednost tih radova je oko 145.000 KM. Uskoro će uslijediti i renoviranje svih ljekarskih ordinacija i prijemnih ambulanti, ultrazvučne sale i laboratorije za šta ćemo, opet iz vlastitih sredstava, izdvojiti oko 140.000 KM. Investicioni ciklus koji smo započeli vrijedan je oko 300.000 KM i ta sredstva će obezbijediti Mlječanica iz vlastitih prihoda - istakao je Banjac.


U Specijalnoj bolnici Mlječanica pripremaju se i za investiciju vrijednu 2,5 mil KM, koja će biti finansirana iz kreditnih sredstava, a u okviru koje će Mlječanica dobiti nove bungalove, kliniku poluintenzivne njege i novu kuhinju.

- Izgradnja klinike poluintenzivne njege je veoma značajna investicija, a riječ je o klinici za polupokretne i nepokretne pacijente. Želimo da Mlječanica bude centar za oporavak pacijenata poslije moždanih udara i teških operacija - rekao je Banjac.

On je istakao da su u Mlječanici spremni da sami svojim radom obezbijede sredstva koja će ulagati u razvoj, te da očekuju da ih Vlada Republike Srpske za to nagradi, kao i sve koji rade, a što je sada slučaj u okviru projekta zamjene stolarije.

Banjac je naveo da je pri kraju izrada glavnog građevinskog projekata u vrijednosti od milion maraka, koji će biti gotov za dva i po do tri mjeseca, nakon čega će uslijediti razgovori sa Vladom Srpske i nadležnim institucijama o obezbjeđenju tih sredstva, a na čemu će on insistirati, jer će to biti uslov za obezbjeđenje 25 mil KM, bez PDV-a, za izgradnju novog kompleksa Mlječanica.

- Kada to završimo Mlječanica će zaposliti novih 50 do 60 radnika i tada će ovdje raditi 150-160 radnika, moći će sama privređivati s jedne strane, sa druge to će biti ogroman zdravstveno-turistički centar značajan za Republiku Srpsku, a ne samo za prijedorsku regiju i Kozarsku Dubicu - istakao je Banjac.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.