NavMenu

Tragajući za lijekom protiv korone naučnici otkrili novu supstancu - Pomoć u borbi protiv jednog od najopasnijih kancera

Izvor: Nedeljnik Srijeda, 23.09.2020. 08:39
Komentari
Podeli
(Foto: anawat sudchanham/shutterstock.com)
Naučnici sa Fakulteta za hemiju i farmaciju Federalnog univerziteta Sjevernog Kavkaza (NCFU) zajedno sa američkim kolegama, dok su tragali za lijekom protiv infekcije korona virusom, otkrili su supstance koje potencijalno mogu da se koriste protiv neuroblastoma.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Organska i Biomolekularna Hemija (Organic & Biomolecular Chemistry).

- Istraživači su opisali sintezu supstance koja će čovječanstvu pomoći u borbi protiv neuroblastoma, jedne od najopasnijih vrsta karcinoma. U početku su hemičari pokušavali da dobiju jedinjenja za borbu protiv Kovid-19, međutim, antikancerogeno dejstvo ovih supstanci je daleko veće - prenio je u utorak, 22. septembra, TASS saopštenje službe za saradnju sa medijima NCFU.

Istraživanje je sprovedeno pod vođstvom profesora organske i analitičke hemije NCFU Nikolaja Aksenova i Aleksandra Aksenova zajedno sa Državnim univerzitetom u Teksasu. Metoda korišćena u ovom istraživanju naziva se reakcija Aksenov i otkrivena je 2010. godine.


- (Reakcija) se zasniva na uvođenju aminske grupe u aromatičnu supstancu i veoma obećava - naveo je profesor Aleksandar Aksenov.

Ovaj razvoj, kako primjećuju naučnici, ima veliki značaj za dobijanje takvih jedinjenja iz raspoloživih sirovina i smanjiće troškova terapije za pacijente oboljele od te vrste raka.

Neuroblastom je maligno oboljenje u kom ćelije raka nastaju u nervnom tkivu nadbubrežne žlijezde, nervnih struktura vrata, grudnog koša ili kičmene moždine.

Istraživanje je sprovedeno u okviru grantova Ruske fondacije za osnovna istraživanja i Američkog nacionalnog instituta za zdravlje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Saobraćaj

Uskoro zajednički TAG uređaj - Potpisan memorandum o integraciji elektronske naplate cestarine između BiH i Srbije

U Beogradu je danas potpisan Memorandum o poslovnoj saradnji u cilju integracije sistema za elektronsku naplatu cestarine između Bosne i Hercegovine i Srbije. Ugovor su potpisali direktori javnih preduzeća JP Autoceste FBiH, Putevi Srbije i Autoputevi RS, Denis Lasić, Zoran Drobnjak i Nedeljko Ćorić. Svečanom popisivanju Memoranduma prisustvovao je i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Goran Vesić.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.