Izvor: Poslovne novine | Utorak, 22.09.2020.| 11:56
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Evropska komisija odobrila koncentraciju Fortenova grupe i Mercatora

Evropska komisija odobrila je namjeru koncentracije kojom Fortenova grupa stječe kontrolu nad poslovnim sistemima Mercator, Ljubljana.

Za teritorije Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore te Sjeverne Makedonije prijava je podnesena nadležnim lokalnim regulatorima za zaštitu tržišnog natjecanja te su sad sva nacionalna tijela, osim Komisije za konkurenciju Republike Srbije, odobrila koncentraciju.

- Veseli nas ova odluka Europske komisije da odobri prijenos Mercatora s Agrokora na Fortenova grupu. Vjerujemo da će uskoro uslijediti i odobrenje srbijanske Komisije. Time se otvara put da se prijenos Mercatora realizira do konca ove godine i da maloprodaja Fortenova grupe od 2021. na tržištu nastupi kao zajednička, regionalna grupacija čije je poslovanje u interesu svih dionika – od zaposlenih preko dobavljača i dioničara do ukupnog gospodarskog okruženja u nacionalnim državama, ali i na prostoru cijele regije - rekao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe komentirajući odluku Evropske komisije.

Snažan vlasnik će Mercatoru omogućiti daljnji rast i razvoj te podržati strateške projekte Mercatora, uključujući investiciju u novi logistički centar u Ljubljani vrijednu 130 mil EUR dodao je Tomislav Čizmić, predsjednik Uprave Mercatora koji je također naglasio da je ovo odobrenje izuzetno važan korak u prijenosu Mercatora na Fortenova grupu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.