NavMenu

Uprava RMU Banovići traži od Vlade FBiH zeleno svjetlo za gradnju termobloka - Novi blok potreban radi plasmana uglja

Izvor: eKapija Utorak, 22.09.2020. 15:21
Komentari
Podeli
(Foto: ArturNyk/shutterstock.com)
Termoelektrana u Banovićima od općeg je interesa za Rudnik, ali i općinu Banoviće i mi ćemo nastaviti s realizacijom projekta uz saradnju s Vladom FBiH, koja će dati konačne upute o daljim aktivnostima, rekao je u intervjuu za Stav v.d. direktora RMU Banovići Fadil Kudumović, a prenosi sajt rudnika.

Neupitno je, kako je rekao, da se ponovo mora pokrenuti inicijativa za izgradnju termobloka koji bi dugoročno osigurao egzistenciju rudnika.

- Mi smo već održali sastanak s predstavnicima kineske firme Dongfang Electric Corporation, koji su zaduženi za implementaciju projekta izgradnje termoelektrane na kojem smo razgovarali o daljnjim aktivnostima na realizaciji projekta. Kineska kompanija nosilac je posla i investitor 80%. Dali smo im do znanja da nama treba elektrana i da ćemo mi ići u taj proces s obzirom na izgradnju bloka 7 TE Tuzla, za koju je predviđeno samo 20% našeg uglja, 400-500.000 tona godišnje, gdje se termoblok 6 gasi 2035. godine, i mi ćemo biti dovedeni u situaciju da nemamo gdje plasirati ugalj, to je oko milion tona godišnje koje sada isporučujemo TE Tuzla.

Kudumović je istakao da su angažovali austrijski investicioni fond Abeks, koji im je dostavio ponudu za finansiranje 20%, koliko treba Rudnik da finansira izgradnju TE Banovići.

- Uprava Rudnika traži i od Nadzornog odbora i od resornog Ministarstva da se očituju o daljnjim koracima o sklapanju ugovora s ovim fondom, jer Vlada FBiH mora biti garant za to i Vlada mora donijeti odluku idemo li dalje ili ne jer je Vlada većinski vlasnik Rudnika sa 70%, i njihova je konačna riječ.

Kako je istakao, ako ne bude termoelektrane u Banovićima, Banovići će poslije 2035. doći u kolaps, jer sve je vezano za rudnik u Banovićima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.