Izvor: eKapija | Utorak, 22.09.2020.| 09:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Počelo postavljanje panela buduće solarne elektrane rafinerije Brod - Do kraja godine stižu prvi kilovati struje

(Foto: Optima Grupa)
Uporedo sa projektom gasifikacije u Rafineriji nafte Brod odvijaju se i drugi projekti koji će imati jednako veliki, pozitivan uticaj na životnu sredinu, ali i ekonomske efekte, saopšteno je iz Optima Grupe.

Naime, u toku je izgradnja solarne elektrane, koja će proizvoditi električnu energiju za vlastite potrebe Rafinerije. U ovaj projekat kompanija je investirala oko 2 mil KM.

Kako je istaknuto u saopštenju u Rafineriji nafte Brod montiraju se solarni paneli namjenjeni za instalisanje solarne elektrane čija je snaga oko 1MW. U narednom periodu biće montirano ukupno 2.724 panela po 350kW.

Minimalno očekivana proizvodnja električne energije iz novopostavljene solarne elektrane je 1.050 MWh godišnje. Ovako proizvedenu električnu energiju iz obnovljive energije sunca Rafinerija će koristiti za vlastite potrebe i time će na godišnjem nivou, ostvariti uštedu od 100.000 KM.

- Brojne su prednosti obnovljive solarne energije, ali kao najznačajnija karakteristika je upravo smanjenje troškova električne energije te pozitivan uticaj na životnu sredinu - saopštili su iz Rafinerije.

Ovaj projekat Rafinerija nafte Brod provodi od marta, a završetak radova planiran je do kraja godine kada se u Rafineriji očekuju i prvi kilovati sopstveno proizvedene električne energije, te istovremeno i prva isporuka gasa u okviru projekta gasifikacije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.