NavMenu

Industrijska proizvodnja u FBiH bilježi blagi rast

Izvor: startbih.ba Ponedjeljak, 21.09.2020. 13:57
Komentari
Podeli
(Foto: Pavel L Photo and Video/shutterstock.com)
Izbijanje pandemije koronavirusa već je u martu 2020. godine BiH donijelo pad industrijske proizvodnje. Tako je u martu, u odnosu na mjesec prije, taj pad iznosio 9,8%, a u aprilu 6,6%, potvrdio je za Fenu direktor Sektora za industriju i usluge Privredne komore FBiH Almin Mališević.

- Već u maju je došlo do zaustavljanja daljeg pada industrijske proizvodnje i dolazi do blagog rasta od 2,8% u odnosu na april 2020. Juni je donio rast od 4,7%, a juli od 1,4% - rekao je Mališević.

Dodao je da se pad industrijske proizvodnje odrazio i na izvoz, te je ukupan izvoz/uvoz FBiH za prvih šest mjeseci 2020. iznosio 5.096.749 KM i za 16,5% manji je u odnosu na isti period 2019.

Mališević je naveo da je uvoz također zabilježio pad, te je uvezeno robe u vrijednosti 8.192.857 KM, što je za 19,1% manje u odnosu na isti period 2019.

- Važno je napomenuti da je posljednjih nekoliko godina industrija u FBiH imala pozitivne trendove, što se moglo vidjeti i na broju zaposlenih, povećanju izvoza, rastu plaća i slično. Tako smo imali rast obima industrijske proizvodnje u 2016. od 2,6% u odnosu na 2015. U 2017. rast je iznosio 3,8% u odnosu na 2016. godinu, a u 2018. taj rast je bio 0,8% - istakao je Mališević.

Podsjetio je da je početkom 2019. došlo do stagnacije industrije i ta godina je završena sa padom od 3,8% u odnosu na 2018.

- Ako analiziramo ovu godinu, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, obim industrijske proizvodnje u januaru 2020. u odnosu na decembar 2019. je imao rast od 5% i to je davalo nadu da će 2020. imati pozitivne trendove - kazao je Mališević.

Po njegovim riječima, iako industrijska proizvodnja u FBiH počinje bilježiti blagi rast, teško je procijeniti koliko će trebati da se vrati na nivo prije pandemije.

- Ukoliko se dolaskom jeseni pojavi veći broj zaraženih koronavirusom, očekivati je i dodatne mjere koje će sigurno negativno uticati na industriju - smatra Mališević.

Dodao je da su mnogobrojni faktori koji mogu uticati na stanje industrijske proizvodnje u FBiH, ali vjeruje da će se nastaviti rast obima industrijske proizvodnje, broja zaposlenih i izvoza i da će industrija BiH u 2021. doći na nivo prije pandemije.

- Mi u Privrednoj komori FBiH svakodnevno komuniciramo s kompanijama, te nadležnima na svim nivoima dostavljamo inicijative i prijedloge koji za cilj imaju olakšavanje poslovanja i uklanjanje barijera na koje nailaze kompanije - rekao je Mališević.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.