Izvor: Balkan Green Energy News | Ponedjeljak, 21.09.2020.| 14:00
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Energetska zajednica objavila smjernice za gradnju malih hidroelektrana

(Foto: iLUXimage/shutterstock.com)
Sekretarijat Energetske zajednice objavio je smernice o gradnji malih hidroelektrana (MHE) u ugovornim stranama, prije svega na Zapadnom Balkanu.

Dokument je namijenjen onima koji razvijaju ove projekte, nadležnim nacionalnim institucijama i široj javnosti, piše Vladimir Spasić u tekstu za Balkan Green Energy News.

Smjernice sadrže zahtjeve koje graditelji malih hidroelektrana moraju da ispune kako bi se ispoštovali propisi Energetske zajednice i izbegao ili barem umanjio njihov negativni uticaji na životnu sredinu, saopštio je Sekretarijat.

Cilj dokumenta je i da odgovori na sve veće protivljenje javnosti malim hidroelektranama, kao i na sve više žalbi usljed gradnje ovih elektrana koje dobija Sekretarijat Energetske zajednice.

Suština smjernica, kako je naveo Sekretarijat, je da se obezbjedi usaglašenosti MHE sa procedurama procjene uticaja na životnu sredinu. Dokument se bavi i drugim važnim pitanjima kao što je efekat modela za davanje subvencija i posljedice državne pomoći.

Dokument je uzeo u obzir sugestije koje je Sekretarijat dobio u toku javne rasprave o nacrtu smjernica, koja je trajala od 15. maja do 15. juna.

Najveći broj komentara poslale su nevladine organizacije, dok ih je najviše stiglo iz Srbije, Evropske unije i Bosne i Hercegovine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.