Izvor: Tanjug | Ponedjeljak, 21.09.2020.| 11:12
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Blokiran pokušaj Vlade SAD da zabrani kineski WeChat

Ilustracija (Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)
Američki sudija blokirao je pokušaj vlade SAD da zabrani kinesku aplikaciju za plaćanje i razmjenu poruka WeChat.

Sudija u San Francisku Lorel Biler navela je da se zabranom ove aplikacije otvaraju ozbiljna pitanja u vezi sa Prvim amandmanom američkog Ustava, koji garantuje slobodu govora, prenosi BBC.

Ona je blokirala zahtjev Ministarstva trgovine da Apple i Google uklone do 20. septembra uveče preuzimanje aplikacije.

Slučaj je dospio na sud nakon što je grupa korisnika WeChat-a u SAD osporila izvršnu naredbu predsjednika Donalda Trampa, koji je pokušao da ugasi aplikaciju u zemlji.

Ministarstvo pravde tvrdilo je da blokiranje te naredbe može da "zaustavi i poremeti odlučnost predsjednika da se izbori sa prijetnjama po nacionalnu bezbjednost".

Biler je odgovorila da "dok su dokazi o prijetnjama po nacionalnu bezbednost vezani za Kinu (u smislu tehnologije i mobilnih komunikacija) ogromni, dokaza u vezi sa WeChat-om ima malo, prenosi Glas Amerike.

Ministar trgovine Vilbur Ros rekao je da je odluka da se blokira aplikacija donijeta kako bi se borili protiv "kineskog zlonamjernog prikupljanja ličnih podataka američkih građana".

Ministarstvo tvrdi da je WeChat-om prikupljan ogroman broj podataka korisnika, uključujući njihove aktivnosti na mreži, informacije o lokaciji i istoriju pretraživanja.

WeChat ima 19 miliona korisnika dnevno u SAD, navela je analitička kompanija Aptopia početkom avgusta.

Aplikacija je popularna među kineskim studentima, Amerikancima koji žive u Kini i onima koji imaju privatne ili poslovne kontakte u Kini.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.