NavMenu

Nove smjernice za uređenje vrtića i osnovnih škola u RS - Jarke boje nepoželjne u učionicama

Izvor: Glas Srpske Ponedjeljak, 21.09.2020. 10:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dmitri Ma/shutterstock.com)Ilustracija
Promjena tradicionalnog rasporeda klupa u učionici i formiranje "ostrva", jednostavan namještaj, uz što manje jarkih boja i detalja na zidovima samo su neke od promjena koje bi u vrtićima i osnovnim školama doprinijele razvoju i boljem učenju djece.

Svjesno činjenice da je najveći broj obrazovnih ustanova u Srpskoj građen u drugoj polovini prošlog vijeka i da je postojeće resurse potrebno prilagoditi novim obrazovnim potrebama, Ministarstvo prosvjete i kulture RS je donijelo smjernice za uređenje prostora vrtića i osnovnih škola koje su objavljene na stranici Republičkog pedagoškog zavoda.

U tradicionalno organizovanim učionicama sa klupama u redovima, kako je objašnjeno u ovom dokumentu, teže se ostvaruje socijalni kontakt između učenika, za razliku od učionica sa raznovrsnom i fleksibilnom organizacijom sjedenja gdje đaci aktivnije učestvuju u svakodnevnim školskim aktivnostima.

- Boje treba da su svijetle i vedre, uglavnom iste jačine kako ne bi došlo do velikih kontrasta između svijetlih i tamnih tonova. Učionice sa mnogo intenzivnih boja nisu pogodne niti stimulativne za učenje. Najbolje je koristiti umjeren intenzitet boja, s tim da uvijek budu više zastupljene svjetlije boje koje, pored ostalog, djeluju i na osvjetljenje prostora. Intenzivne nijanse svih boja, posebno crvene i narandžaste, potrebno je izbjegavati - stoji u publikaciji.

Navodi se da se veoma često u predškolskim ustanovama mogu vidjeti zidovi i namještaj jakih boja, koje mogu da utiču na ponašanje i raspoloženje djece, ali i da budu izraženi distraktori njihove pažnje.

- Tako crvena djeluje razdražujuće, ubrzava puls, disanje i mišićnu napetost, dok zelena odmara i djeluje umirujuće, a plava podstiče koncentraciju i umiruje. Zato je dobro koristiti mirne boje, prirodne materijale i bijelu boju za podsticanje mira i sredine koja je najpogodnija za učenje - objašnjeno je u dokumentu u kojem se, između ostalog, navodi da su od velikog značaja i ambijentalni uslovi učenja i igre, izbor sredstava i materijala koji mogu pojačati radoznalost i interesovanja kako bi potencijalna aktivnost mogla imati optimalno trajanje.

Inspektor - prosvjetni savjetnik za predškolsko vaspitanje u Republičkom pedagoškom zavodu Slavica Vidaković istakla je da je publikacija "Prostorno okruženje i dječiji razvoj i učenje" autorke Nataše Cvijanović, nastala kao rezultat kontinuiranog praćenja rada u vrtićima i osnovnim školama, te potrebe da dosadašnja saznanja o značaju prostornog okruženja na rani dječiji razvoj i učenje budu na sistematičan način objavljena u vidu jednog dokumenta.

- Većina vaspitača i učitelja veliku pažnju posvećuje uređenju stimulativnog okruženja za razvoj i učenje - kazala je Vidaković.

Psiholog iz Banjaluke Jadranka Todorović Grulović istakla je da su ove smjernice za uređenje predškolskog i školskog okruženja prijeko potrebne za podsticanje aktivnog učenja.

- Ove smjernice uvode niz didaktičkih elemenata koji aktiviraju čula i misaone procese. I laicima je jasno da različiti materijali stimulišu aktivnost mozga, ali naučni pristup objašnjava kako adekvatno pristupiti uređenju prostora da bi on stimulisao upravo ono što želimo da se razvija - kazala je Todorović Grulović.

Dodala je da je u smjernicama objašnjeno kako koristiti boje za stimulaciju motivacije za učenje, da ono bude aktivno i fokusirano, a kao opozit su navedeni primjeri kako boje mogu biti distraktori pažnje.

- Predloženi način sjedenja u učionicama je, inače, sjajan i veoma stimulativan za razvoj kooperativnosti, osjećaja pripadnosti grupi, ali i podsticajan za veću ličnu aktivaciju - kazala je Todorović Grulović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.