Izvor: Nezavisne novine | Ponedjeljak, 21.09.2020.| 08:59
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kia želi da postane vodeći brend električnih vozila

(Foto: YouTube/screenshot)
Korejski proizvođač će do 2027. godine predstaviti 7 novih isključivo električnih vozila u različitim automobilskim segmentima.

Kia je od 2011. godine, kada je predstavila prvo električno vozilo, Ray EV, širom svijeta ukupno prodala više od 100.000 automobila na struju, podsjećaju u toj kompaniji.

Od tada je korejski proizvođač na globalnim tržištima predstavio različite električne modele, a sa preusmjerenjem fokusa poslovanja na elektrifikaciju, Kia teži ka tome da prodaja električnih vozila do 2029. predstavlja 25% ukupne prodaje.

U skladu sa strategijom Plan S, koja je započeta početkom ove godine, brend do 2025. namjerava da proširi svoju gamu električnih vozila na 11 modela. U tom periodu je cilj kompanije da dostigne 20% tržišni udio električnih vozila u ukupnoj prodaji brenda na tržištima kao što su Južna Koreja, Evropa i Sjeverna Amerika.

Osim toga, do 2027. će na različitim tržištima lansirati 7 novih, isključivo električnih modela, kažu u korejskoj kompaniji.

Prvi isključivo električni model, kodnog imena CV, koji stiže sredinom 2021. godine, donosi i novi dizajnerski pravac marke Kia.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.