NavMenu

Šta je uzrok bola nakon vakcinacije protiv gripa?

Izvor: Radio 021 Ponedjeljak, 21.09.2020. 08:35
Komentari
Podeli
(Foto: Photographee.eu/shutterstock.com)
Ako ste se ikad vakcinisali protiv gripa, možda ste dan do dva kasnije osjećali bol u nadlaktici. To je ono što ljude najčešće brine, pa često postavljaju pitanje da li je to uobičajena reakcija.

Imunolozi kažu da je to zapravo znak da vakcina djeluje i da nema mjesta panici.

Vakcina protiv gripa sadrži proteine sa površine virusa gripa koji podstiču imunološki sistem na stvaranje zaštitnih proteina- antitijela.

Kod kontakta sa pravim virusom, unaprijed stvorena zaštita onemogućiće dalju aktivnost virusa. U osnovi, vakcina dovodi tijelo u stanje pripravnosti i obezbijeđuje mu bržu i efikasniju borbu protiv infekcije i bolesti.

U procesu borbe sa neaktivnim virusom gripa koji je unesen vakcinom, imunološki sistem oslobađa medijatore poput histamina, koji prouzrokuje upalu.

U slučaju infekcije, upala je važna jer pomaže tijelu u borbi protiv bolesti. Ali to je i ono što prouzrokuje bol.

Vakcina protiv gripa obično se ubrizgava u nadlakticu zbog čega se rani imunološki odgovor i bilo kakva bol lokalizuje upravo na tom mjestu.


Otprilike jedna od pet osoba ima bolnu reakciju na ovu vakcinu, rekao je za imunolog Ričard Zimerman za Popular Science.

Ako ste osjetljivi na bol, postoji nekoliko načina da ga ublažite.

Dr Huanita Mora iz Američke fondacije za zdravlje pluća preporučuje da ohladite mjesto na kom vam je ubrizgana vakcina kako biste smanjili crvenilo i otok i dodaje.

- Važno je i pomijerati ruku nakon što primite vakcinu da se ona ne bi koncentrisala na jednom mjestu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.