Izvor: Tanjug | Nedjelja, 20.09.2020.| 09:06
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Tri žene u trci za novog lidera Svjetske trgovinske organizacije

(Foto: facebook.com)
Tri žene, od kojih su dvije iz Afrike, ušle su u drugi krug izbora za slijedećeg generalnog direktora Svjetske trgovinske organizacije (STO).

Među kandidatima za budućeg čelnika STO-a su i dva muškarca.

Prethodno je broj kandidata smanjen sa osam na pet, saopštila je organizacija sa sjedištem u Ženevi, prenio je Rojters.

Svjetska trgovinska organizacija u potrazi je za novim generalnim direktorom koji će zamijeniti Brazilca Roberta Azeveda, koji je se povukao sa ovog mjesta krajem avgusta, godinu ranije nego što je planirano.

Trgovinsko tijelo koje postoji 25 godina nikada nije na čelu imalo ženu niti osobu koja je iz Afrike. Petorku koja ide u slijedeću rundu čine kenijska ministarka Amina Mohamed, bivša ministarka finansija Nigerije Ngozi Okondžo-Iveala, bivša južnokorejska ministarka trgovine Jo Mjung-He, Muhamed Al-Tuvaidžri iz Saudijske Arabije i bivši britanski ministar Lijam Foks.

Azevedov nasljednik ili nasljednica suočiće se sa velikim izazovima, s obzirom da globalne tenzije i protekcionizam rastu tokom usporavanja privrede izazvanog globalnom pandemijom korona virusa, ocijenjuje britanska agencija.

Druga runda izbora za čelnika STO, u kojoj će glasati 164 članica STO, trajaće od 24. septembra do 6. oktobra i tada će broj kandidata biti smanjen na dva. Svjetska trgovinska organizacija ranije je saopštila da želi da izabere novog direktora početkom novembra.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.