Izvor: Sputnik | Nedjelja, 20.09.2020.| 09:06
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zaustavljanje Sjevernog toka 2 koštalo bi Njemačku 10 mlrd EUR?

Ilustracija (Foto: nostal6ie/shutterstock.com)
Ako Njemačka odustane od projekta "Sjeverni tok 2", moraće da plati kaznu u vrijednosti od 10 mlrd EUR, izjavio je član komiteta Bundestaga za međunarodne poslove Valdemar Gerdt (Alternativa za Njemačku).

Gerdt je naglasio da gasovod nije ni njemački niti ruski projekat, već u njemu učestvuje više od 100 firmi koje su dobile potrebne dozvole. Prilikom odustajanja od projekta biće potrebno da se "nadoknadi šteta svim tim firmama".

On je podsjetio da Njemačka zatvara termocentrale na ugalj, odustaje od nuklearnih elektrana, prelazi na električni transport.

- Odakle ćemo uzimati energetske resurse, ako odustanemo od najbolje ponude, kako ekonomske tako i ekološke, koju je predložila Rusija za gas? - dodao je on.

Gerdt je izjavio da SAD ne odgovara izgradnja gasovoda iz Rusije, da je u toku borba za energetsko tržište i da se ona vodi "prljavim političkim i ekonomskim metodama".

- Oni koji se zalažu za odustajanje od "Sjevernog toga" treba da kažu svojim biračima da će se zbog toga cijena energenata povećati – za gas i struju moraće da se plati 20% više - rekao je poslanik.

Bundestag je juče većinom glasova odbio da glasa o predlogu o obustavi izgradnje "Severnog toka 2".

Diskusije oko budućnosti "Sjevernog toka 2" uzavrele su nakon incidenta s ruskim blogerom Aleksejem Navaljnim i tvrdnji Berlina da je on otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova "novičok", zbog čega se traži od ruskih vlasti da objasne nastalu situaciju. Jedan broj njemačkih političara smatra da treba prekinuti rad na gasovodu, dok je njemačka kancelarka Angela Merkel saopštila da su to dva odvojena pitanja.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.