Izvor: eKapija | Četvrtak, 18.03.2010.| 15:22
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Tradicija duga sto godina: Porodični biznis drvorezbara iz Konjica

"Prva i najpreciznija rezbarska radnja od orahovine", tako je početkom prošlog vijeka glasila reklama za jednu od drvorezbarskih radnji u Konjicu. Vlasnik je bio Adem Nikšić. Skoro sto godina kasnije, porodici Nikšić koja je ovaj zanat vrijedno prenosila sa koljena na koljeno, ne treba nikakava reklama. Oni su zahvaljujući vrijednim zanatskim rukama proširili glas o sebi u svojoj zemlji, ali i cijelom svijetu.

Armin Nikšić predvodi četvrtu generaciju drvorezbara te je vlasnik firme "Braća Nikšić". Kao predstavnici Bosne i Hercegovine, izlagali su brojnim sajmovima, a njihove rukotvorine su posredstvom narudžbi dospijele i do Austrije, Španije, Francuske, Turske.

"Uglavnom radimo unikatni namještaj od oraha, višnje i javora, drveta visoke kvalitete kojeg nabavljamo iz okoline Konjica. Naši specijaliteti su pravljenje bosanskih soba, a najistaknutiji projekat koji smo radili bio enterijer Kule Husein-kapetana Gradaščevića u Gradačcu", ispričao je Nikšić za eKapiju. Autentični predmeti koje rade konjički drvorezbari nisu izgubili svoju vrijednost u vremenu industrijalizacije. Sećije, komode, trpezarijski stolovi, rafe, rozete, ćopnjake, peškunje, se rade prema želji kupaca, a od suvenira tražene su kutije, tacne, sehare, telefoni, rahlje, stalci za radne stolove, tavle, ramove za slike, ogledala.

Posao obavlja šestero radnika, uglavnom članova porodice Nikšić. "U svojoj radnji smo obučavali kadrove, ali od deset polaznika, samo jedan postane majstor. Morate imati u vidu činjenicu da iza vrhunskog stručnjak stoji od šest do osam godina predanog rada. Osim što morate biti dobar zanatlija, morate imati i dara za umjetnost", kaže Nikšić. Drvorezbarska radnja porodice Nikšić zbog svoje duge i cijenjene tradicije postala je i zaštitnim simbolom grada Konjica. Rezbareni namještaj i suveniri našli su svoje mjesto u mnogim domovima širom svijeta i tako na najbolji način progovorili o vrijednosti Bosne i Hercegovine i njenih ljudi.

N.V.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.