NavMenu

Kina istisnula SAD i postala glavni trgovinski partner Evropske unije

Izvor: Tanjug Subota, 19.09.2020. 09:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: cybrain/shutterstock)Ilustracija
Kina je postala glavni trgovinski partner Evropske unije u periodu januar-jul 2020. godine. Ona je istisnula SAD sa čelne pozicije koju su držale u istom periodu prošle godine, pokazuju podaci Evrostata.

Ukupna spoljnotrgovinska razmjena EU sa Kinom iznosila je za sedam mjeseci ove godine 328,7 mlrd EUR, a sa SAD-om 323,5 milijardi, objavljeno je na veb sajtu evropske agencije za statistiku.

U posmatranom periodu, izvoz 27-članog bloka u Kinu iznosio je 112 mlrd EUR, i manji je za 1,8% na godišnjem nivou, dok je uvoz iz Kine porastao za 4,9% međugodišnje, na 216,7 milijardi.

Istovremeno, sedmomjesečni izvoz EU u Sjedinjene Države potonuo je za 9,9%, na 203,1 mlrd EUR, a uvoz iz SAD je pao za čak 11,7%, na 120,4 mlrd EUR.

Evropski uvoz iz Kine porastao je za 4,9% u period od januara do jula u odnosu na isti period prošle godine, dok je uvoz iz SAD-a u istom periodu pao za 11,7%.


Još porazniji su podaci o trgovinskoj razmjeni EU sa njenom dojučerašnjom članicom, Velikom Britanijom, koja je treći najveći trgovinski partner Brisela.

U periodu januar-jul, izvoz iz evropskog bloka na britansko tržište stropoštao se za čak 20,5%, na 150,5 mlrd EUR, dok je uvoz iz Ujedinjenog Kraljevstva opao za 16,5%, na 94,8 mlrd EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.