NavMenu

Poziv na učešće u procesu konsultacija u izradi Strategije razvoja Kantona Sarajevo 2021-2027.

Izvor: eKapija Petak, 18.09.2020. 11:58
Komentari
Podeli

(Foto: Lucian Milasan/shutterstock.com)
Vlada Kantona Sarajevo je na sjednici održanoj 6. februara 2020. godine donijela Odluku o izradi Strategije razvoja Kantona Sarajevo 2021-2027, čime je pokrenut proces izrade iste.

Strategija razvoja Kantona Sarajevo 2021-2027. je strateški dokument koji usmjerava razvoj, utvrđuje prioritete u razvoju i predstavlja putokaz za sveukupan razvoj Kantona Sarajevo (KS), uzimajući u obzir sve njegove dimenzije: ekonomsku, društvenu, okolišnu i prostornu.

Proces izrade Strategije razvoja odvija se u nekoliko faza, a prvi korak je izrada Strateške platforme. S tim u vezi Zavod za planiranje razvoja KS je pripremio Situacionu analizu koja je bila podloga za održavanje radionica na kojima je tema bila SWOT analiza. Sa članovima KOR-a i drugim relevantnim akterima planiranja, održano je sedam "sektorskih" radionica za SWOT analizu (ekonomski razvoj, turizam i ruralni razvoj, zdravstvo, obrazovanje i socijalne politike, okoliš i javna infrastruktura, sport i kultura). Na osnovu prikupljenih podataka i ponuđene situacione analize, na radionicama, učesnici su dali prijedloge o unutrašnjim snagama i slabostima, te vanjskim prilikama i prijetnjama, odnosno elemente sektorskih SWOT matrica.

Nakon toga, pripremljen je Nacrt Strateške platforme sa SWOT analizom, Strateškim fokusima, Vizijom razvoja KS i Strateškim ciljevima.

Dana 14. septembra 2020. godine održana je II sjednica KOR-a, na kojoj je prezentiran Nacrt Strateške platforme i donešen zaključak da dokument kao takav može ići na javnu konsultaciju od 30 dana na veb stranicu Zavoda (kao nosioca izrade).

Nacrt ovog dokumenata, predviđene za konsultacije, dostupna je za vaše komentare, sugestije i primjedbe. Komentare na Nacrt Strateške platforme je potrebno dostaviti putem "obrazac za komentare" koji se nalazi u prilogu na sajtu Zavoda.

S obzirom da je ovo najvažniji dio Strategije iz kog proizilaze ostali dijelovi, u narednom periodu će se nastaviti sa radom na unapređenju i usaglašavanju Strateške platforme. Potrebno je obratiti pažnju na strateške fokuse i strateške ciljeve. Strateški fokusi trebaju biti odraz prepoznavanja i slaganja oko ključnih snaga kantona koje treba iskoristiti i najozbiljnijih problema koji trebaju biti riješeni.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.