NavMenu

Švedski gigant Stillfront kupio zagrebačku firmu za mobilne igrice za 148 mil USD

Izvor: Capital Petak, 18.09.2020. 10:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Rawpixel/shutterstock.com)Ilustracija
Švedski proizvođač mobilnih igara Stillfront grupa preuzela je zagrebački Nanobit za 148 miliona dolara ili oko milijardu kuna.

Transakcija će se realizovati u nekoliko faza. Prva od njih je uplata 100 mil USD vlasnicima Nanobita i preuzimanje 78% udjela u najvećem hrvatskom proizvođaču igara, piše Jutarnji list.

U iduće dvije godine Šveđani će kupiti ostatak udjela u Nanobitu po cijeni koja će zavisiti od kretanja dobiti prije kamata, poreza i amortizacije u 2021. i 2022.

Stillfront je jedan od najvećih proizvođača free-to-play igara. U svom portfoliju ima 14 gaming studija širom svijeta. Zapošljava više od 800 radnika, a glavna tržišta su mu SAD, Njemačka, Bliski istok i Sjeverna Afrika te Francuska i Kanada. Sjedište Stillfronta je u Stokholmu, a kompanija je javno izlistana na Nasdaq First North Premier Growth Marketu.

Jorgen Larson, CEO Stillfronta kaže da su s Nanobitom dobili vrlo talentovani tim i mogućnost da se ojačaju u žanru narativnih lifestyle igara.

- Alan i Zoran su u proteklih 12 godina zajedno sa svojim timom u Nanobitu izgradili impresivan gaming studio s čvrstom nišom u uzbudljivom žanru lifestyle igara, a mi se veselimo šta ćemo zajedno s njima raditi na tome da podignemo kompaniju na viši nivo. Osnovni portfelj igara ostvario je impresivan rast tokom prošle godine, a vidimo i snažan potencijal rasta u budućnosti, uključujući i obećavajuće nove igre koje su u razvoj - kaže Larson.


Nanobit su prije 12 godina u Zagrebu osnovali Alan Sumina i Zoran Vučinić bez kapitala, bez kancelarija i samo s dva računara.

Danas je Nanobit sa svojim igrama prisutan u više od 150 zemalja svijeta, zapošljava 125 visokoobrazovanih zaposlenika te je jedan od najpoželjnijih hrvatskih poslodavaca. Nanobitove igre ukupno su preuzete više od 145 miliona puta, a na mjesečnom nivou ih igra više od 10 miliona aktivnih igrača sa svih kontinenata svijeta. Najpopularnije igre su My Story, Hollywood Story i Tabou Stories.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Po treći put raspisan tender za idejno rješenje brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod

Autoceste FBiH raspisale su po treći put javni poziv za izradu idejnog rješenja i studije brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod. Rok za pružanje usluga je šest mjeseci od dana dostavljanja garancije za uredno izvršenje ugovora, a cijena je ostala 350.000 KM bez PDV-a ili 409.500 sa PDV-om. Prva dva nedavno raspisana tendera su poništena, jedan zbog "dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.