Izvor: eKapija | Petak, 18.09.2020.| 10:19
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Lokalna i republička vlast pomaže gradnju izletišta Busija - Početna ulaganja od 7 mil KM za budući turistički centar Semberije

Ilustracija (Foto: Mikica Šubara)
Kompleks izletišta Busija na Majevici, čiju izgradnju je počeo vlasnik preduzeća Mega drvo Svetozar Ostojić, trebalo bi u budućnosti da postane turistički centar ovog regiona, a Grad Bijeljina i nadležna ministarstva u potpunosti su spremna da pomognu da se taj cilj ostvari, izjavio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

- Prepoznali smo kvalitetnu ideju i odlukom gradske Skupštine dodijelili 100.000 KM za izgradnju puta prema Busiji. Ova lokacija, u turističkom smislu, ima ogroman potencijal, nalazi se na 900 metara nadmorske visine, i sigurno će postati redovna destinacija za građane Bijeljine, Ugljevika, Lopara, ali i Zvornika, Tuzle i šireg regiona – istakao je Mićić.

On je naglasio da kompanija Megadrvo zapošljava oko 300 radnika i da je posredstvom Gradske uprave u ovom preduzeću organizovana praktična nastava za učenike Tehničke škole "Mihajlo Pupin", saopšteno je iz Grada Bijeljina.

- Zajednički smo, prvi u Republici Srpskoj, počeli sa primjenom dualnog obrazovanja. Projektima koje su finansirali EU, Švedska razvojna agencija i Gradska uprava, obezbijeđene su dvije CNC mašine za praktičnu nastavu učenika Tehničke škole, a Mega drvo je zapošljavalo te svršene srednjoškolce. Inače, ova kompanija izvozi čak 95 odsto svojih proizvoda i imaće našu podršku u budućnosti – poručio je gradonačelnik Bijeljine.

Potpredsjednik Vlade Srpske Srebrenka Golić navela je da je Vlada za projekat Busija dodijelila 37 dunuma zemljišta bez naknade jer je propoznala značaj do sada urađenog i viziju budućeg turističkog kompleksa koji bi se prostirao na površini od 43 hektara zemljišta i omogućio novo zapošljavanje.

- Taj dio Majevice je zadivljujući, netaknuta priroda, a ono što planira gospodin Ostojić zaslužuje svu pažnju i pomoć institucija Republike Srpske – kaže Golićeva.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Đorđe Popović najavio je pomoć Vlade u izgradnji pristupnog puta, navodeći da bi izgradnja ove dionice, prema preliminarnim procjenama, koštala tri miliona maraka.

Pravobranilac Milimir Govedarica rekao je da će Vlada Republike Srpske i dalje izlaziti u susret svim ozbiljnim investitorima.

Vlasnik firme Mega drvo Svetozar Ostojić zahvalio je svima koji podržavaju rad ove kompanije i projekat "Busija" na Majevici, navodeći da je njegova vrijednost u startu 7 mil KM, a u drugoj fazi i do 15 mil KM.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.