Izvor: eKapija | Petak, 18.09.2020.| 09:02
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Tuzlanska Solana ide ka rekordnoj proizvodnji - Obilježeno 135 godina rada

Tuzlanska fabrika soli, koja je ove sedmice obilježila 135 godina rada, usprkos pandemiji koronavirusa uspjela je zadržati prošlogodišnji obim proizvodnje i sačuvati 325 radnih mjesta. Kako prenosi portal biznisinfo.ba, Solana planira da širi proizvodnju.

– U ovom momentu proizvodimo blizu 150.000 tona tako da imamo intenciju da u narednim godinama dođemo do ozbiljne rekonstrukcije našeg postrojenja i nadam se da ćemo vrlo brzo prestići te količine proizvodnje soli – rekao je direktor Solane Bakir Smailagić za BHRT.

U vrijeme pandemije i vanrednog stanja Solana je dobro radila.

- Svi su se bojali da će stati komunikacija, tako da je naša so išla u tom periodu kad mi u stvari imamo zatišje, vanredno dobro. To se zaista pozitivno odrazilo i na naš poslovni rezultat – rekla je Ilvana Smajlović, predsjednica SO Solane Tuzla.

Zahvaljujući izuzetnom kvalitetu tuzanske soli, u Solani kažu da nisu zabrinuti za budućnost proizvodnje. Naravno, investicije u modernizaciju proizvodnje su neophodne, kao i istraživanja na otkrivanju novih nalazišta.

Bilo bi dobro i da konačno vrijedno istorijsko blago kojim raspolaže Muzej solarstva bude stavljeno na uvid domaćim i stranim posjetiocima.

Istorijat

Fabrika soli u Tuzli jedan je od najstarijih industrijskih pogona u zemlji. Tradicija proizvodnje soli u Tuzli traje oko 2.500 godina. Organizovana proizvodnja soli počinje krajem 15. vijeka, dolaskom osmanske vlasti, a industrijska eksploatacija vezuje se za dolazak Austro-ugarske uprave.

Prvi industrijski pogon za preradu soli izgrađen je 1885. godine i do danas prozvodnja soli ostaje jedna od najznačajnijih privrednih grana u Tuzli. Maksimalna proizvodnja, od 202.000 tona, dostignuta je 1974. godine.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.