Izvor: eKapija | Petak, 18.09.2020.| 07:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kreće izrada Zoning plana područja posebne namjene za aerodrom Trebinje - Proces eksproprijacije biće ubrzan

Trebinje
Trebinje (Foto: eKapija)
Vlada Republike Srpske utvrdila je u četvrtak, 17. septembra, na 88. sjednici, u Banjaluci, Prijedlog Zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje Aerodroma u Trebinju, po hitnom postupku.

- Izgradnja aerodroma u Trebinju predstavlja infrastrukturni objekat od interesa ne samo za građane Trebinja, već i za cijelu Republiku Srpsku. Povezivanje ovog dijela Republike Srpske, avio-saobraćajem sa aerodromima u Srbiji, kao i evropskim destinacijama, imaće pozitivan efekat na cjelokupni privredni, kulturni, ekonomski i turistički razvoj, te povezanost ovog dijela Republike Srpske sa svim značajnim centrima u okruženju, a čime se skraćuje vrijeme putovanja i omogućava efikasnije i ekonomičnije poslovanje privrednih subjekata Trebinja i Hercegovine - navodi se u saopštenju Vlade RS.

Da bi se uspjeli stvoriti preduslovi za blagovremenu izgradnju aerodroma i realizaciju jednog ovako složenog postupka, a da pritom ne bi došlo do pomjeranja rokova za realizaciju projekta, neophodno je da se donese ovaj zakon po hitnom postupku, jer koristi koje će se dobiti izgradnjom aerodroma biće na dobrobit i u opštem interesu cjelokupne privrede Republike Srpske.

Donijeta je i Odluka o izradi Zoning plana područja posebne namjene "Aerodrom Trebinje", po hitnom postupku.

Zoning plan donosi se za planski period od deset godina i njime se obuhvata područje na teritoriji grada Trebinje površine oko 1.234 ha, koje zahvata šire područje naselja Hum, Taleža i Cerovac.

Donošenje ove odluke po hitnom postupku je potrebno kako bi na vrijeme bili stvoreni preduslovi za blagovremenu realizaciju jednog ovako složenog projekta izgradnje aerodroma, odnosno kako bi se što prije izradio i usvojio planski dokument te time spriječilo pomjeranja postavljenih rokova za realizaciju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.