Izvor: TVSA | Četvrtak, 17.09.2020.| 14:22
Izdvojite članak Odštampajte vijest

PRAVDIĆ: Rekonstrukcija tunela Crnaja počinje krajem septembra

Ljubo Pravdić (Foto: YouTube/Screenshot)
Zbog posljedica pandemije Covid-19, umanjenih prihoda JP Ceste FBiH za 10 mil KM, činjenice da do kraja naredne godine JP Ceste moraju implementirati kredit Svjetske banke i Evropske investicijske banke, a i zbog činjenice da autocesta na Koridoru 5C vjerovatno neće biti sagrađena u skorom periodu, te lošeg trenutnog stanja tunela, postalo je neminovno da se krene sa rekonstrukcijom tunela Crnaja po postojećem ugovoru koji je potpisan i za koji je osigurana građevinska dozvola, izjavio je za Fenu direktor JP Ceste FBiH Ljubo Pravdić.

Pojašnjavajući odluku Federalne vlade o početku radova na obnovi jednog od ključnih tunela na magistralnoj cesti Sarajevo-Mostar Pravdić je kazao da je posebna studija pokazala da bi privremeno alternativno rješenje odvijanja prometa koštalo oko 8 mil KM, da bi uključivalo velike uspone i da se u takvim uvjetima teški promet ne bi mogao odvijati. Zbog svega toga, odlučeno je da se krene u rekonstrukciju prema postojećem ugovoru.

- Prema postojećem ugovoru, te s obzirom na to da nemamo opciju nikakvog obilaska, za vrijeme rekonstrukcije tunela predviđeno je da se sav promet odvija naizmjenično jednom saobraćajnom trakom - ističe Pravdić.

Doda je da je simulacija pokazala da ukoliko neka vozila budu čekala na drugi interval, ukupno čekanje može iznositi 18 minuta.

- Ako bi se desilo da se promet nakuplja na nekom drugom mjestu, pa posljedično tome dođe do nakupljanja i na tunelu, naša pretpostavka na osnovu simulacije je da maksimalno čekanje ne bi trebalo premašivati dužinu tri intervala, odnosno ukupno 30 minuta - pojašnjava direktor Cesta FBiH.

Što se tiče alternativnih pravaca, mogu se koristiti druge magistralne ceste, od Lašve do Nević Polje preko Bugojna, Kupresa, Tomislavgrada do Mostara. Također cestom M 16.4 Jablanica-Bugojno njime mogu prometovati vozila maksimalne nosivosti do 7,5 t, a tu je i pravac Sarajevo–Foča-Trebinje.

Rekonstrukcija tunela Crnaja bi trebali započeti do kraja septembra odnosno kada se pribave saglasnosti za izmjenu režima prometa. Prvo će se početi sa radovima na lijevoj strani tunela, pravac Sarajevo–Mostar, uz primjenu izmjenjenog režima prometa naizmjenično jednom saobraćajnom trakom kroz tunel.

Završetak prve faze je planiran do januara 2021. godine.

U drugoj fazi će se promet prebaciti na dio koji će biti završen i asfaltiran u prvoj fazi tj. lijeva strana u pravcu Sarajevo-Mostar, kako bi se izvodili radovi na desnoj strani u pravcu Mostara. Završetak te faze skupa za zidovima koji su visoki 2,5 metra u tunelu, skupa sa podnožnim svodom kolektorom hidroizolacijom, planiran je u maju sljedeće godine kako bi tokom ljetnog perioda građevinske i turističke sezone, pa sve do septembra, promet bio pušten dvosmjerno kroz tunel.

U septembru bi radovi ponovo započeli, bila bi završena hidroizolacija u svodu tunela, torkret beton, osvjetljenje i asfalterski radovi, kako bi se, zaključno sa zimom, ovaj projekat trebao okončati.

Ugovor je potpisan 18. juna 2019. sa JV u sastavu HP Investing iz Mostara i Euro-Asfalt iz Sarajeva.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.