NavMenu

Mediji i automobilska industrija najčešće žrtve globalnih 'phishera'

Izvor: Lider poslovni tjednik Četvrtak, 18.03.2010. 09:38
Komentari
Podeli

Prema MarkMonitor Brandjacking indeksu, zlouporabe brendova na Internetu u 2009. godini bilježe porast u svim granama gospodarstva. Phishing napadi dostigli su novi rekord s 565. 502 napada u 2009. godini što je porast od 62 posto.

Najveća koncentracija napada dogodila se u SAD-u čiji je udio s 8.2 posto u 2008. godini porastao na čak 44.7 posto u 2009. godini. Phishing napadi koji ciljaju na društvene mreže također su u porastu i čine dva posto ukupnog broja phishing napada u 2009. godini. U izvješću je naglašeno kako su u većini prijevara za privlačenje korisnika korišteni dobro poznati brendovi.

Najviše zloupotrebljenih brendova je iz automobilske industrije i medija. Zlouporaba luksuznih brendova bilježi najveći porast (23 posto), a slijede ih odjevni brendovi (14 posto). Cybersquatting, zlouporabe brendova u domenskom imenskom sustavu, već je tri godine prevladavajući oblik zlouporabe brenda u odnosu na ostale tehnike.

Phishing ili mrežna krađa identiteta je vrsta internetske prijevare u kojoj pošiljatelj navodi žrtvu da na lažnoj web stranici otkrije osobne ili financijske informacije koje se mogu iskoristiti tako da se prevarenoj osobi ukrade novac ili nanese neka druga šteta. (www.cert.hr)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.