NavMenu

RS: Za tekstilce više od 300.000 KM

Izvor: Glas Srpske Četvrtak, 18.03.2010. 09:23
Komentari
Podeli

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS isplatilo je juče preduzećima iz oblasti tekstila, kože i obuće 320.350 maraka subvencija za decembar 2009. godine. Firmama iz ove oblasti lani je isplaćeno 4,6 miliona KM subvencija.

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS kažu da je prošle godine subvencije koristilo ukupno 79 preduzeća, u kojima je bilo zaposleno više od osam hiljada radnika, što je 88,3 odsto od ukupno zaposlenih u industriji tekstila, kože i obuće. Preduzeća su dobijala 50 maraka subvencija po radniku.

Dodaju da je pozitivan efekat subvencija Ministarstva bio to da su preduzeća iz ove oblasti zadržala broj radnika, kao i da su zabilježila blagi rast zaposlenih u 2009. godini u odnosu na godinu ranije.

"Pored toga, većina preduzeća ima ugovorenu proizvodnju do septembra ove godine, što znači da u narednom periodu ne bi trebalo da bude većih poremećaja na tržištu", kažu u Ministarstvu i dodaju da je značajno povećana i redovnost isplate zarada i naknada radnicima, te uplata poreza i doprinosa.

Prema djelatnostima, najveći broj korisnika sredstava bila su preduzeća koja se bave proizvodnjom kože, predmeta od kože i obuće, zatim preduzeća koja proizvode odjevne predmete i preduzeća iz oblasti proizvodnje tekstilnih prediva i tkanina.

Predsjednik Izvršnog odbora Udruženja tekstila, kože i obuće Privredne komore RS Radovan Pazurević rekao je da je stanje u preduzećima iz ove oblasti i dalje teško, te da je zahvaljujući subvencijama veliki broj preduzeća izbjeglo zatvaranje ili otpuštanje radnika.

"U ovoj grani u kojoj trenutno radi oko 9.800 radnika, situacija nije dobra. Osjeti se da jedan broj firmi ima velikih problema u poslovanju, a negativni efekti ekonomske krize i dalje su prisutni. Zbog toga su subvencije Vlade RS dobrodošle. Da nije bilo ove pomoći, prema našim procjenama, najmanje 60 odsto preduzeća moralo bi da prestane sa radom", kazao je Pazurević.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.