Izvor: eKapija | Četvrtak, 17.09.2020.| 10:18
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada HNK preuzima kamate na kredite Razvojne banke

Ilustracija (Foto: love work 51/shutterstock.com)
Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg je u srijedu, 16. septembra, u Sarajevu sa Semirom Fejzićem, v.d. predsjednika Uprave Razvojne banke FBiH potpisao Protokol o saradnji u vezi sa kreditnom linijom za likvidnost privrednicima i obrtnicima za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom COVID-19.

Kako je saopšteno iz Vlade HNK oni su prvi kanton u FBiH koji je potpisao ovakav protokol kojim će biti omogućeni pojedinačni krediti u iznosu do 500.000 KM uz rok otplate do 36 mjeseci, te grejs period do 12 mjeseci za što će fiksnu kamatu od 2% godišnje plaćati Vlada dok će se Razvojna banka odreći naknade za obradu kredita.

Premijer Herceg je istaknuo kako je nakon pripreme i izrade tzv. korona zakona, koji je već u primjeni i na osnovu kojega su privrednici dobili finansijsku podršku, doneseno i niz drugih mjera kojima Vlada potpomaže privredni oporavak Kantona.

- Predvidjeli smo, i u Rebalansu Budžeta osigurali, subvencije za oko 10.000 plata. Na tom tragu, putem tri odluke Vlade oko 2000 pravnih i fizičkih lica ostvarilo je pravo na finansijsku podršku. Podsjetit ću na to kako smo donijeli i niz drugih mjera kao što su oslobađanje administrativnih i sudskih taksi, plaćanja koncesijskih naknada i slično. U našim nastojanjima da privrednicima pomognemo da prežive ovu krizu koju nitko nije mogao predvidjeti, danas sam u ime Vlade potpisao Protokol o saradnji sa Razvojnom bankom FBiH kojim su predviđeni izuzetno povoljni kreditni aranžmani - rekao je premijer Herceg.

- Dio sredstava iz Protokola biće namijenjen postojećim aranžmanima s Razvojnom bankom, a drugi kroz javni poziv koji će raspisati Vlada. Ovo je novac posuđen našoj privredi na tri godine i predstavlja dobar primjer kako državna banka pomaže svoju privredu kada je pogođena prirodnom ili bilo kojom drugom nesrećom.-
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.