NavMenu

Turska uspješno testirala prvi leteći automobil - Za deset godina iznad ulica?

Izvor: Tanjug Četvrtak, 17.09.2020. 08:18
Komentari
Podeli
(Foto: Avel Chuklanov/Unsplash)
Prvo autonomno leteće vozilo iz Turske, nazvano Cezeri, uspješno je testirano u Istanbulu, saopštio je proizvođač tog vozila, kompanija Bajkar, javlja agencija Anadolija.

Za dizajn i proizvodnju zaslužni su turski inženjeri, a Cezeri je tokom testnog leta prototipa teškog 230 kilograma, letio na visini od deset metara, navodi Bajkar u saopštenju.

- U narednoj fazi ćemo napraviti naprednije prototipe i obavićemo letove uz učešće vozača - rekao je Seldžuk Bajraktar, jedan od rukovodilaca kompanije.

On je naveo da će biti potrebno od 10 do 15 godina da se Cezeri nađe u gradskom saobraćaju, a da će za tri do četiri godine moći da se koristi rekreaciono u ruralnim sredinama.

Cezeri je predstavljen prošlog septembra na sajmu tehnologije i avijacije Teknofest održanom u Istanbulu.

Automobil je nazvan po Ismailu al-Jazariju, inženjeru i naučniku iz 12. vijeka.

Kompanija Bajkar, koja je osnovana 1984, proizvodi vojne (borbene) i civilne dronove, kontrolne sisteme, simulatore i sisteme za avijaciju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.