Izvor: Capital | Srijeda, 16.09.2020.| 10:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Stečaj Fabrike šećera Bijeljina mogao bi biti okončan do kraja 2020.

(Foto: facebook.com)
Petogodišnji stečaj bijeljinske Šećerane mogao bi da bude okončan do kraja godine, procijenio je stečajni upravnik Nebojša Matić nakon što je većinu u Odboru povjerilaca stekla firma Pavgord Gordana Pavlovića.

Skupština povjerilaca Šećerane sastala se juče, 15. septembra, i konstatovano je da se broj povjerilaca značajno smanjio, a nakon što je firma Pavgord iz Foče otkupila značajan dio potraživanja.

- Bilo je više od 120 povjerilaca, a sada ih je 21 i oko 63% od ukupnih potraživanja povjerilaca prema Šećerani ima Pavgord, sad je odlučivanje lakše - istakao je Matić.

Odbor povjerilaca zakazan je za 24. septembar i tada će se donijeti odluka šta i kako dalje.

- Sigurno će se nastaviti prodaja, ali u kojem pravcu će ići, koja će biti početna cijena, da li će se prodavati imovina ili će se prodavati pravno lice Šećerana. Novi Odbor povjerilaca će donijeti odluku o tome. Moja procjena je da će se stečajni postupak završiti do kraja ove godine - naglasio je Matić.

Fabrika šećera u stečaju je od 2015. godine, a njena imovina je bezuspješno prodavana na više od 15 licitacija, prvo po cijeni od 10 mil KM, a kasnije po nešto nižoj.

Osim Banjalučanina Gorana Vajkića, koji je za Šećeranu nudio 6,9 mil KM, za nju su bile zainteresovane i firme Soltist i Sarijel iz Turske, te Niva i Unimont iz Srbije, ali su te prodaje propale. Za Šećeranu je Pavgord iz Foče nudio 5 mil KM.

Skupština povjerilaca Šećerane prošle godine donijela je odluku da se licitacije organizuju svakih 15 dana i da se cijena spušta za 500.000 KM, počevši od 9,5 mil KM. Istovremeno, ustanovljen je i donji limit od 7 mil KM ispod kojeg Šećerana ne može biti prodata.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.