Izvor: Nezavisne novine | Srijeda, 16.09.2020.| 08:40
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Poljoprivrednici očekuju prinos kukuruza od 10 tona po hektaru

(Foto: smereka/shutterstock.com)
Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković izjavio je da poljoprivredni proizvođači očekuju prinos kukuruza od 10 tona po hektaru, suncokreta od 2,5 do tri tone, a soje od 3,5 do četiri tone.

On je istakao da je kukuruz proljetos i ljetos obećavao dobre prinose, ali da su, prema informacijama iz susjednih zemalja gdje je početak žetve ranih hibrida, prinosi nešto manji od pretpostavljenih.

- Vidjećemo šta će biti kada prvi otkosi padnu u našim atarima. Mislim da će to biti oko 10 tona suvog zrna po hektaru na dubokim i kvalitetnim zemljištima, a tamo gdje su zemljišta bila lošijeg kvaliteta prinos će biti vjerovatno u skladu sa tim - rekao je Marinković novinarima.

On je naveo da će prinosi suncokretra biti u granicama prosjeka, s obzirom na to da su u posljednje vrijeme bili vreli dani, što je dovelo da ubrzanog sazrijevanja, tako da će se prinos kretati u granicama višegodišnjeg prosjeka suncokreta od 2,5 do tri tone po hektaru.

Marinković je rekao da će u predstojećoj sjetvi, iako je relativno rano govoriti o tome, planirane površine pšenice biti smanjene, imajući u vidu da su smanjene i subvencije, te da su cijene nešto ispod očekivanog praga.

- Poljoprivrednici će posijati nešto više uljarica, prije svega, soje i suncokreta. Interesovanje za uljanu repicu je, takođe, poraslo, tako da očekujemo da će struktura sjetve i jesenje i proljećne biti nešto malo izmijenjena u odnosu na ovu godinu - naglasio je Marinković.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.