Izvor: eKapija | Srijeda, 16.09.2020.| 07:54
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Valjevski proizvođač kartonske ambalaže Bosis gradi novu halu za skladištenje repromaterijala

(Foto: Bosis / asmedia.rs)
Kompanija Bosis iz Valjeva jedna je od vodećih za proizvodnju štampane i kaširane kartonske ambalaže i blister kartona. Od 1982. godine bijleži konstantni razvoj i stalni rast, koji su rezultirali potrebom za novim skladišnim kapacitetima i prostorom za pripremu proizvodnog procesa od 3.415 m2.

- Izradili smo kompletan plan detaljne regulacije terena kako bismo na svom posjedu izgradili novu halu za skladištenje repromaterijala, koja će nam obezbjediti pravovremene tokove materijala kroz sve operacije u proizvodnom procesu – kaže za eKapiju vlasnik i direktor kompanije Bogoljub Pantelić.

Osnovna namena prostora je za potrebe skladišta i pripreme proizvodnje, a osim toga obuhvatiće i nekoliko kancelarija raspoređenih na dva nivoa, na prizemlju i spratu.

Prizemlje objekta ukupne povšnine od 2.800m2 obuhvatiće magacinski prostor sa tri istovarne rampe, u kome će se lagerovati karton, ambalažni papir i drugi repromaterijali, magacin logistike, savremenu laboratoriju, zatim prostoriju za odlaganje i skladištenje hemikalija i prostoriju kompletno opremljenu za pružanje prve pomoći. U prizemnom delu hale biće smeštena i linija za pripremu paleta za ofset štampu opremljena nožem za sečenje kartona i automatskim prevrtačima paleta uz pomoć kojih će se karton prebacivati sa drvenih na plastične palete za nonstop ulaganje.

Sprat hale obuhvatiće površinu od 615 m2, gde će centralno mesto zauzeti velika konferencijska sala površine oko 400 m2, a u preostalom delu prostora kao podrška projektu Bosis Zdravlje, a sa ciljem podsticanja i promovisanja zdravih stilova života biće smešteni Relax room i sala opremljena spravama za vežbanje i tuš kabinama.
Bogoljub Pantelić (Foto: Bosis / asmedia.rs)

Pantelić napominje da se prilikom planiranja i projektovanja hale vodilo računa o maksimalnoj iskorišćenosti prostora u skladu sa zahtjevima njegove namjene.

Početak građevinskih radova prvobitno je planiran za oktobar mjesec ove godine.

- S obzirom na to da pandemija korona virusa i dalje traje, i na okolnosti u kojima smo se svi našli, izvesno je da ćemo početak radova odložiti za početak proljeća 2021. godine, odnosno sa početkom prvih lijepih dana u aprilu - kaže sagovornik eKapije.

Energetska efikasnost i modernizacija opreme

Kada je riječ o novim investicijama, kompanija ih ne očekuje u pogledu gradnje objekata, ali rade na tome da gubitke toplote u tehnološkom procesu, pretvore i upotrebe kao toplotnu energiju.

- Takođe, planiramo da opremu podignemo na viši nivo tehnološkog kapaciteta kroz osavremenjavanje i zamjenu postojećih mašina, mašinama novije generacije – otkriva Bogoljub Pantelić.

(Foto: Bosis / asmedia.rs)

Računarski sistem MES u test fazi

Dodaje da je, pored svih investicija, posebno ponosan na računarski sistem MES (Manufacturing Exectution System) koji je stručni tim Bosisa, uz podršku svih zaposlenih, razvijao u prethodnih pet godina, a od 1. septembra su ga i pustili u probnu test fazu.

- Ovaj sistem namijenjen je za optimizaciju proizvodnog procesa i zasniva se na monitoringu i dokumentovanju obavljenih operacija i učinka zaposlenih u realnom vremenu. Tokom test faze koja je planirana da se sprovede do kraja tekuće godine, naš cilj je da performanse i kompetence zaposlenih povežemo sa sistemom nagrađivanja, što će omogućiti da svaki zaposleni na kraju radnog dana ima uvid koliku je zaradu ostvario na osnovu svog učinka - objašnjava Pantelić.

Aleksandra Kekić
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.