Izvor: eKapija | Srijeda, 16.09.2020.| 07:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Završetak novog tornja SMATSA u septembru 2021.

(Foto: eKapija/S.Petrović)
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, obišla je u utorak, 15. septembra, sa direktorom Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) Predragom Jovanovićem radove na izgradnji novog kontrolnog tornja na Aerodromu Nikola Tesla i tom prilikom izjavila da ulaganja države u vazdušni saobraćaj zahtijevaju i nov moderan kontrolni toranj, te da je investicioni program SMATSA -e vrijedan 120 mil EUR.

Potpredsjednica Vlade rekla je i da će novi kontrolni toranj biti visok 75 metara, za razliku od postojećeg koji je star 60 godina i visok 40 metara.

Predrag Jovanović podsetio je da se ovde pored novog tornja gradi i aneks postojećeg objekta, saopštilo je resorno miistarstvo.

- Ovo je najveći i najvažniji projekat u modernizaciji sistema kontrole letenja. Gradimo toranj visine 75 m sa kupolom na vrhu od 100 kvm, sa najmodernijim softverima i uređajima. Radovi su započeli 24. februara, a rok za završetak je 550 dana, odnosno septembar sljedeće godine. Radovi su se odvijali i za vrijeme vanrednog stanja, uz poštovanje svih mjera zaštite - rekao je on.

Razvoj drugih aerodroma

Mihajlović je podsetila da osim Nikole Tesle, aerodroma sa brojnim mogućnostima za razvoj i investicijama putem koncesije vrednim preko 700 mil EUR, razvija se i kraljevački aerodrom "s ciljem da postane najveći kargo aerodrom u regionu."

- Podigli smo i niški aerodrom, koji je prošle godine imao 440.000 putnika. Pored tornja u Beogradu, krajem sljedeće godine krećemo u izgradnju kontrolnog tornja u Nišu - rekla je Mihajlović.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.