Izvor: BHRT | Srijeda, 16.09.2020.| 07:26
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada Brčko distrikta izdvaja 12 mil KM poticaja za poljoprivredu

(Foto: Romolo Tavani/shutterstock)
Vlada Brčko distrikta BiH u ponedeljak, 14. septembra, je usvojila Pravilnik o načinu i uvjetima za poticaj u poljoprivrednoj proizvodnji za 2020. godinu u iznosu od 12 mil KM.

Predstojnik Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo Perica Burgić kazao je da je ova godina specifična zbog pandemije koja je mnoge stvari otežala, priopćeno je iz Vlade Brčko distrikta BiH.

- Odjel će poduzeti i određene korake kako ne bi bilo koruptivnih radnji, jer je veoma bitno da se proračun transparentno koristi i cilj nam je da taj poticaj dobiju oni koji stvarno proizvode. Ako bude nedostajalo sredstava nadam se da će Vlada naći interes i razumijevanje da određena sredstva nadoknadi nekim drugim rebalansom. Kad se pojavila pandemija covida-19, mi smo pored teške financijske situacije iznalazili sredstva za rebalans i uspjeli smo izdvojiti milijun i pol maraka kako bi se isplatili poticaji iz 2019. godine. Smatram da će uz određena poboljšanja, koje će Odjel poduzeti, ovih 12 mil KM za 2020. godinu biti sasvim dovoljno - kazao je Burgić.

Podsjetio je da su za 2019. godinu bila 2.103 zahtjeva koja se odnose na kućanstva i da je 1.937 kućanstava svojevremeno uzimalo poticaj do 20.000 maraka, te je naglasio da danas usvojenim pravilnikom ti ljude neće biti oštećeni.

Prema njegovim riječima, za sedam do osam dana počeće prijem zahtjeva, te se očekuje da će ove godine procedura ići mnogo brže nego što je to bilo ranijih godina.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.